El col·legi L’Illa del Grau de Castelló tindrà a partir del pròxim curs escolar 2017-18 una aula de dos anys. Amb aquest centre, seran ja cinc les escoles públiques de la ciutat les que disposaran d’aquest servei. L’Illa oferirà 18 noves places i augmentarà l’oferta d’educació infantil al districte marítim, que pateix una evident mancança en aquest sentit. Fins al passat curs, només l’Escoleta Mar de Somnis oferia places públiques en aquesta edat al Grau, i sempre són moltes les famílies graueres que es queden sense plaça ja que l’oferta és limitada.

L’actuació consisteix en la transformació de l’actual sala de professors en una aula adequada als xiquets i xiquetes d’aquesta edat. “La normativa estableix que aquestes classes han de tindre una grandària concreta i estar en la mateixa planta que el pati on ha d’eixir a jugar, al qual han tenir accés directe. Igualment, han de disposar d’un pati propi tancat així com d’un lavabos adequats per a alumnes d’aquestes edats que estiguen connectats directament amb l’aula”, explica el regidor d’Educació, Enric Porcar. La construcció de la zona dels lavabos és l’apartat que absorbeix la major part dels 18.000 euros de pressupost.

Augmentarà d’aquesta manera l’oferta educativa al Grau, una àrea de la ciutat que ha patit històricament una manca de places d’infantil i que se sumarà d’aquesta manera al Mestre Canós, Antonio Armelles, Bisbe Climent i Blasco Ibáñez, centres que ja compten amb aquest servei. El pla experimental que ens ocupa, a més de tindre una gran exigència en les instal·lacions, ha comportat l’assignació d’un mestre o mestra d’Educació Infantil en funcions de tutor o tutora de l’aula nivell educatiu dels dos als tres anys i d’un educador o educadora amb la titulació de Tècnic Superior en Educació Infantil.

La incorporació del nivell educatiu de dos a tres anys en cinc escoles de Castelló ha permés que moltes famílies tinguen una resposta a una necessitat que, per motius econòmics, no podien resoldre. A més, ha permés la creació de llocs de treball (cinc mestres i cinc educadors i educadores). La creació d’aules de dos anys és una mesura que pretén, a més, potenciar aquells centres que tenen més dificultats en la marticulació d’alumnes, “en una aposta de l’equip de govern per potenciar una educació pública de qualitat que arribe a totes i a tots”, indica el regidor.

Porcar apunta que la Regidoria d’Educació ha decidit crear una aula de dos anys a L’Illa perquè és un dels centres que té més dificultats en les matriculacions. L’experiència del Mestre Canós ha estat especialment positiva, destaca Enric Porcar, “perquè ha aconseguit que augmente la quantitat de xiquets i xiquetes que es consoliden a l’escola”.