L’Ajuntament de Castelló concedeix la Medalla d’Or de la ciutat a l’Institut Francesc Ribalta

L’Ajuntament de Castelló va lliurar el passat divendres, coincidint amb la celebració del 766 aniversari del trasllat des del Castell Vell, la Medalla d’Or de de la ciutat a l’IES Ribalta, centre de referència i un dels emblemes educatius de la capital de la Plana. D’aquesta manera, el Govern municipal reconeix “la trajectòria secular del centre educatiu públic més antic de la ciutat”.

A més de la importància de l’immoble, l’IES Ribalta constitueix per a la ciutat de Castelló i la seua província un referent acadèmic, cultural, patrimonial i humà únic, on, de fet, en les seues aules s’han format milers de persones de Castelló de la mà d’una àmplia nòmina de professors i professores. Raons totes elles que van portar a l’Ajuntament de Castelló a aprovar per unanimitat en el ple del passat mes de novembre la concessió de la Medalla d’Or de la ciutat a la institució educativa.

L’acte de lliurament va estar  presidit per l’alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, la vicealcaldesa, Ali Brancal, i la regidora de Cultura, Verònica Ruiz. En el mateix també van estar presents la resta de regidors de l’equip de Govern i de la corporació, el claustre i la directora del centre, Paloma Segura, el subdelegat del Govern, David Barelles, el vicerector de Cultura de la Universitat Jaume I, Wenceslao Rambla, el director territorial d’Educació i Cultura, Robert Roig i l’ex vicealcalde de Castelló i actual secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, entre altres autoritats i representants de la societat civil.

L’encarregat de realitzar la laudatio a l’Institut Ribalta va ser el cronista de la ciutat, Antonio Gascó, qui a més de destacar el caràcter emblemàtic i de referència del centre per a la ciutat de Castelló i recordar que “el Ribalta ha marcat la trajectòria vital de moltes persones en aquesta ciutat”, també va voler incidir en què “si un professor, dels molts que han passat per aquestes aules, representa l’esperit del Ribalta com ningú, aqueix és Vicent Sos Baynat”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura va recordar “amb molta estima a companys i companyes, i a les nostres professores i professors, aquelles dones i homes que ens donaven les eines necessàries per a formar-nos com a persones preparades per al futur, per a aportar el millor de nosaltres a la societat”. Ruiz també va rememorar les paraules del professor Santiago Fabregat, “a qui admire i estime, que va dir una vegada una cosa que vaig anotar en un llibre quan tenia quinze anys: l’educació és el passaport cap al futur, i el demà pertany a aquells que vos prepareu per a ell en el dia de hui”. A més, l’edil va donar les gràcies als professors i professores, “als qui dediqueu el vostre temps, la vostra vocació i el vostre talent, acompanyant a l’alumnat en el complexe camí de la vida. Gràcies per tant”.

Finalment, l’alcaldessa de Castelló va tancar l’acte destacant el fet que “lliurar una Medalla d’Or és contribuir a subratllar i enaltir el nom de tot el nostre poble. M’he sentit part viva de la ciutat a la qual tinc l’honor de representar. Els sentiments han estat a flor de pell en escoltar, en el moment de la concessió, els solemnes i benvolguts acordes de la Marxa de la Ciutat que escriguera la nostra filla predilecta, Matilde Salvador”.

A més, Marco va recordat que “amb aquesta concessió, que és de tot Castelló, estem complint amb un deute històric de reconeixement i gratitud amb una institució com és l’institut Francesc Ribalta, que ha sigut decisiu per al desenvolupament social, cultural, econòmic i polític de la nostra ciutat”.

L’acte de lliurament de la Medalla d’Or va tindre lloc el mateix dia en què la ciutat va compleir 766 anys des de l’autorització, per part del Rei En Jaume, el trasllat de la població des des Castell Vell a l’actual emplaçament de Castelló la Plana.

Per a aquest aniversari, l’Ajuntament de Castelló va promoure un programa d’actes institucionals i culturals que es van iniciar amb el lliurament de la Medalla d’Or i van seguir amb el tret d’una mascletà en la Plaça Cardona Vives. A la vesprada, els Cavallers Templers de Castelló van fer el tradicional homenatge al Rei En Jaume en l’estàtua de l’avinguda del Rei i la Germandat dels Cavallers de la Conquesta va celebrar la presentació de Na Violant d’Hongria. Ja de nit, el Teatre Principal va acollir la imposició de bandes a la Reina infantil de les festes i la seua cort d’honor.

El dissabte va haver  una recreació històrica en la Plaça Major a càrrec de la Germandat de Cavallers de la Conquesta i, a les 20.30 hores, la imposició de bandes a la Reina de les Festes de Castelló en el Teatre Principal. El diumenge es va representar l’obra ‘Enroc de reines’, a càrrec de la companyia Zorongo Teatre, en el Teatre del Raval.

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *