L’Ajuntament de Castelló ha obert el termini de presentació de les expressions d’interès, una convocatòria amb la qual s’inicien els tràmits de selecció de les operacions que es finançaran a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà i Integrat (EDUSI), cofinançada amb els fons FEDER. Aquestes expressions d’interès, que equivalen a propostes preliminars pendents de ser ratificades, han d’encaixar amb les diferents línies d’actuació previstes en els quatre objectius temàtics que contempla l’EDUSI Castelló: garantir un millor ús de les tecnologies d’informació; aconseguir una economia més neta i sostenible; contribuir a la conservació del medi ambient i el patrimoni cultural i promoure la igualtat, la salut i la inclusió social.

A partir d’ara, els departaments municipals i organismes autònoms –denominats unitats executores- hauran de presentar per registre les seues propostes a la Unitat de Gestió de l’EDUSI Castelló, que depèn de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica impulsada per la primera edil. Aquesta Unitat de Gestió serà la que avalue, seleccione i aprove les operacions cofinançades per Europa a través dels FEDER i que han de contribuir a aconseguir els objectius definits en l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible.
El termini per a presentar les expressions d’interès d’operacions a incloure en l’EDUSI Castelló estarà permanentment obert fins al 30 de desembre de 2022 o fins a esgotar les línies pressupostàries assignades, ja que l’estratègia de creixement sostenible abasta el període 2017-2022.

La selecció de les operacions proposades es realitzarà a partir dels criteris generals i específics establits, com són la contribució al desenvolupament de l’estratègia i del programa operatiu, l’eficiència, eficàcia i sostenibilitat de les operacions, l’encaix de la proposta dins de la línia d’actuació específica, la seua vinculació amb altres intervencions existents o la seua possible qualificació com a bones pràctiques, entre uns altres.

Cal recordar que l’estratègia de desenvolupament sostenible impulsada per l’Ajuntament de Castelló va ser un dels projectes seleccionats entre els 269 presentats a nivell estatal, la qual cosa reflecteix l’alt nivell d’exigència d’aquesta convocatòria l’import global de la qual en ajudes ascendia a 730,9 milions d’euros. D’aquest import global, el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques havia assignat 83 milions a la Comunitat Valenciana.

La de Castelló va ser una de les 10 iniciatives del País Valencià que van resultar seleccionades entre les 28 presentades a nivell autonòmic en aquesta primera convocatòria i, a més, amb un dels imports més elevats, un total de 10,1 milions d’euros, solament per sota de València i d’Alacant.