L’Ajuntament de Castelló s’ha posat a la disposició de la Generalitat Valenciana per a col·laborar en totes les accions necessàries per a acollir als immigrants abandonats en aigües internacionals, entre Itàlia i Malta, a bord del buc ‘Aquarius’, de l’ONG francesa SOS *Mediterranée, en el qual viatgen 629 immigrants, dels quals 123 són menors no acompanyats, 11 d’ells xiquets xicotets i set dones embarassades. El Govern d’Espanya ha donat instruccions perquè el port de València aculla als refugiats.

El Govern municipal ha contactat amb Presidència de la Generalitat per a mostrar la solidaritat de Castelló davant el drama humanitari i compartir els recursos d’acolliment de la ciutat. El ple de l’Ajuntament va declarar a Castelló com a ciutat refugi.

El Govern municipal va impulsar en 2015 l’elaboració d’un pla municipal d’acolliment, denominat Castelló Ciutat Refugi, per a recolzar a les persones que des de llavors arriben a la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària que estan patint diferents països, com el cas de Síria, per motius bèl·lics, polítics, econòmics o de privació de drets humans. El pla ha sigut consensuat amb col·lectius i ONG, el Bisbat i Federacions d’Associacions de Veïns per a coordinar la resposta a donar com a ciutat a la crisi de refugiats.