Un informe elaborat per l’Agència Tributària de Madrid assenyala que Castelló ha baixat del lloc 34 al 38 en el llistat d’esforç fiscal

El Govern municipal ha impulsat una reducció del coeficient de l’IBI en els dos últims anys, que ha passat del 0,7875% al 0,69%. El descens ha sigut d’un 12,38%.

La baixada de la pressió fiscal a Castelló correspon als tres anys de govern del Pacte del Grau. El Rànquing Tributari dels Ajuntaments Espanyols, un informe anual elaborat per l’Agència Tributària de Madrid, assenyala que la ciutat de Castelló ha passat del lloc 32 en 2014 al lloc 38 en 2018 en el llistat de l’esforç fiscal absolut per l’IBI.

Les polítiques econòmiques del Pacte del Grau han suposat un alleujament fiscal d’uns 9,8 milions d’euros a la ciutadania en el cobrament de l’IBI urbà i rústic. Aquesta és la quantitat que s’hauria pagat de més si el Govern municipal haguera deixat els tipus impositius com estaven fins a 2015, amb l’anterior govern.

Mentre que el PP va mantenir una política de fiscalitat ascendent durant 11 anys, arribant en 2011 a un coeficient de l’IBI urbà del 0,87%, el govern de l’Acord del Grau hem estat gestionant les finances municipals tenint en compte el context social i econòmic de les famílies, per això hem aconseguit una baixada de l’IBI del 12,38%.

Cal recordar que en 2015 es va fer una revisió de les ordenances fiscals per a realitzar una rebaixa d’aquest tribut. No obstant això, Castelló en Moviment, PP i Ciudadanos van bloquejar la proposta de l’equip de govern en el ple ordinari d’octubre d’eixe any. Des de llavors, el govern municipal segueix donant més passos, com la sol·licitud d’una doble reducció dels valors cadastrals, que descendiran un 15% després de les dues peticions realitzades davant la Direcció general del Cadastre.

La baixada de l’IBI en exemples          

Si apliquem a la realitat aquestes dades fiscals, veiem com un habitatge amb una base liquidable de 100.000€ va pagar 787€ per l’IBI en 2015 i ha pagat 690€ en 2018. Així, també s’ha baixat l’IBI de rústica, per a afavorir l’activitat agrícola i reconstruir el cinturó verd de la ciutat. Un propietari mitjà pagava 607 en 2008 i ara paga 350 euros.

A més, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) ha passat del 4% al 3,5% per a ajudar a reactivar el sector de la construcció i la rehabilitació. També ha descendit la taxa d’ocupació de via pública de taules i cadires per a ajudar al sector de l’hostaleria.

 

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *