La remodelació busca convertir aquest espai en referent d’excel·lència en comerç alimentari i en eix de cohesió social i de dinamització econòmica del centre

El Mercat Central compleix 70 anys en 2019. Set dècades formant part de la història quotidiana de Castelló i sent un referent social, comercial i urbà per a milers de castellonencs. Per a posar en valor aquest emblemàtic edifici en ple nucli històric, aprofitar el seu potencial i multiplicar el seu paper com a motor de dinamització, l’Ajuntament de Castelló impulsarà la seua remodelació integral a través d’un procés participatiu obert i amb cofinançament europeu procedent dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). L’objectiu és afavorir la innovació i l’emprenedoria social i transformar el Mercat Central en un espai generador de noves oportunitats, sense renunciar al seu paper tradicional com a punt de trobada social, de foment de les relacions entre persones i d’aposta pel comerç local i de proximitat.

La reforma integral, amb un pressupost inicial que supera els 1,4 milions d’euros, s’executarà en el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI)-Transforma Castelló. Representa la major injecció d’inversió europea a la ciutat, amb 20,2 milions d’euros cofinançats al 50% pel Consistori i FEDER.

Per a materialitzar el projecte de transformació de l’emblemàtic edifici s’articularà en els pròxims mesos un procés de participació obert al teixit social i econòmic castellonenc que definirà les línies estratègiques sobre les quals s’assentarà aquest nou concepte de mercat. Durant aquesta fase participativa s’exposaran les necessitats de comerciants i ciutadania, així com els nous models de negoci que pot sumar el recinte. A través d’un sistema d’enquestes es recopilaran i avaluaran les idees per a transformar l’immoble, el seu contingut. Una segona fase abordarà el seu continent. Serà mitjançant un concurs internacional d’idees per a definir la remodelació arquitectònica de l’edifici.

La previsió és que el projecte puga licitar-se en el segon semestre de 2019 i que la remodelació s’inicie en 2020.

Aquest pretén augmentar les oportunitats d’ocupació i de generació d’activitat econòmica, promovent la creació d’empreses socials i obrint-se a entitats que fomenten una agricultura menys contaminant i lliure de productes químics, que facen efectiva la integració social i laboral de persones en risc d’exclusió i milloren la qualitat de vida de la ciutadania.

Així, la regeneració física, econòmica i social del Mercat Central i el seu entorn es marca com a repte aconseguir un espai comercial renovat coherent amb un model de ciutat  més verda, més social, més compromesa, més inclusiu. Es tracta d’obrir el Mercat a la ciutadania. Que aquest es transforme en un espai on experimentar, aprendre i emprendre. On la tradició i la innovació siguen aliades estratègiques que contribuïsquen a dinamitzar encara més el nucli urbà.