El Servei d’Assistència Sanitària inclou personal especialista, hospital de campanya, infermeria mòbil i motocicleta medicalitzada
El Servei d’Assistència Sanitària municipal en Magdalena incorpora per primera vegada assistència psicològica 24 hores per a atendre casos de violència de gènere o agressions sexistes durant les festes i oferir així una resposta integral a les possibles víctimes. El servei es presta mitjançant personal de psicologia, de manera presencial durant les mascletades i la passada Romeria de les Canyes i, a demanda, la resta de cadascun dels dies, durant totes les festes. A més, tant les patrulles de la Policia Local de Castelló com els propis dispositius sanitaris municipals, ofereixen assistència en matèria de gènere amb l’objectiu de donar la major cobertura possible en cas que siga requerida assistència per a aquest tipus de successos, tant policial com sanitària i psicològica.
L’Ajuntament de Castelló, a través del servei de Protecció Civil de l’Àrea de Seguretat Pública i Emergències i amb la coordinació del Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències (CIMSE), desplega un dispositiu sanitari exclusiu per a atendre incidències que puguen sorgir durant la Magdalena.
El desplegament inclou un hospital de campanya i dues infermeries mòbils per a la Romeria de les Canyes, un hospital de campanya per al Magdalena Vítol, una infermeria mòbil per a cadascuna de les mascletades i castell piromusical, així com personal mèdic, d’infermeria, tècnics d’emergències sanitàries, mitjançant ambulàncies tipus UCI, ambulàncies tipus suport vital bàsic, vehicles adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, vehicles lleugers d’intervenció ràpida i, fins i tot, una motocicleta medicalitzada per a garantir els desplaçaments del personal sanitari per la zona centre durant desfilades, cavalcades, etc., garantint una assistència ràpida a càrrec de personal tècnic, d’infermeria i metge, amb una mínima afectació als esdeveniments. Enguany s’incorpora per primera vegada l’assistència psicològica en cas que siga requerida si es registren agressions sexistes o casos de violència de gènere.
El dispositiu municipal sanitari s’ha dissenyat amb una doble perspectiva: cobrir esdeveniments amb gran afluència de públic i garantir la presència en via pública matí (amb especial atenció als esdeveniments dirigits a públic familiar), vesprada, nit i matinada. D’aquesta manera, segons expliquen fonts de Protecció Civil, es dóna resposta a tres objectius: garantir una atenció el més personalitzada i ràpida a la ciutadania; col·laborar amb la Policia Local en cas que siga necessària la presència de personal mèdic o d’infermeria i contribuir a descongestionar els serveis d’urgències dels centres de salut i els hospitals.
El Servei d’Assistència Sanitària de l’Ajuntament de Castelló garanteix una resposta eficaç en casos d’urgències i emergències extrahospitalàries prestant una assistència sanitària preventiva en els actes i esdeveniments de major afluència de públic i/o de major risc per a les persones. A més, atén urgències i emergències extrahospitalàries en via pública com a conseqüència de situacions directament relacionades amb la celebració de les festes.
Forma part del Sistema Integral Municipal de Prevenció, Seguretat i Emergències, integrant-se en la planificació local en aquest àmbit, tant en activitats de prevenció com en situacions d’emergència i complementa al servei públic ordinari d’emergències extrahospitalàries, prestat per la Generalitat Valenciana, a través del Servei d’Emergències Sanitàries (SES) de Castelló.