Destaca la troballa de munició militar i efectes personals que ajudarien a identificar als represaliats

Castelló donarà per finalitzats demà dilluns els treballs d’exhumació de persones represaliades durant la Guerra Civil, una iniciativa impulsada des de la Regidoria de Memòria Democràtica i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica. El director de les excavacions ha sigut l’arqueòleg Miguel Mezquida, qui ha informat la regidora Verónica Ruiz sobre els resultats obtinguts.

Així doncs, “s’han exhumat 18 cossos, entre els quals confiem que es troben les restes dels huit afusellats pel franquisme, les famílies dels qual havien sol·licitat la identificació”, ha confirmat l’edil al capdavant de l’àrea de Memòria Democràtica. Ruiz també ha comunicat que “la troballa d’efectes personals, com un anell o calçat específic, pot facilitar la identificació de les restes” i que la munició trobada és la mateixa que utilitzava l’exèrcit espanyol en la dècada dels quaranta, la qual cosa confirmaria que es tracta de víctimes de la repressió franquista.

Aquestes dades resultaran rellevants donat l’estat de conservació de les restes, un escull al qual ja s’han hagut d’enfrontar els genetistes que van analitzar els cossos exhumats en la primera campanya. La localització d’objectes i la identificació de les persones soterrades en les mateixes files representen una informació molt valuosa a l’hora d’atribuir la identitat.

És el cas de Vicente Ballester Forcada. De confirmar-se la situació de les seues restes, aquesta serà especialment important per a identificar a la resta d’afusellats, ja que per la posició del cos segons els registres es podrien esbrinar les identitats d’altres persones soterrades al costat d’aquesta víctima.

Els treballs s’han estés durant tres setmanes i han permés els experts excavar en les files 4, 9, 12 i 6 del cementeri civil, sent en aquesta última fila en la qual els cossos es trobaven en millors condicions per a la seua identificació. Gràcies a les prospeccions realitzades durant la primera fase d’exhumacions duta a terme en 2018, la tasques de localització i retirada de les restes han avançat a bon ritme i han permés recuperar cinc cossos més que en l’anterior campanya.

Cal recordar que el grup de professionals de Arqueoantro ha excavat en fins a cinc punts de les fosses comunes del cementeri civil. A més dels de Ballester Forcada, han buscat les restes de Bautista Peris Muñoz, Miguel Tormos Adsuara, Joaquín Jaques Celma, Ernesto Centelles Roig, José Aragó Ucher, Joaquín Fresquet Rueda i Agustín Barceló Pitarch, afusellats entre maig i abril de 1940.

El projecte ha comptat amb un pressupost pròxim als 27.000 euros, aportats íntegrament per la Regidoria de Memòria Democràtica de Castelló mitjançant el conveni subscrit amb el Grup per la Recerca. S’han interessat per les exhumacions la Consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, durant la visites realitzades al llarg d’aquesta última setmana.

A més l’alumnat de 4t d’ESO i 2n de batxillerat dels IES Bovalar, Caminàs i Sos Baynat ha passat pel cementeri civil per a conéixer de prop les circumstàncies que van portar a l’empresonament i afusellament de veïns de Castelló i dels municipis de les comarques pròximes després de la Guerra Civil.