Compromís ha exigit a l’Ajuntament d’Orpesa que actue “amb total transparència” i faciliti els detalls necessaris sobre el projecte que s’impulsa en la zona de la Renegà, “no sols de l’anunciat Centre d’Interpretació del Mediterrani, sinó també de les edificacions residencials o turístiques planificades en aquesta zona i vinculades a l’actuació”, que impulsa la societat Costa Bellver, propietat de l’empresari Enrique Calabuig i amb projectes urbanístics en la rodalia.

Així ho ha manifestat la diputada de Compromís en les Corts Valencianes i portaveu en la comissió d’Infraestructures, Belén Bachero, qui ha advertit que el consistori “hauria de ser especialment acurat en un entorn ambiental amb tant de valor i especialment transparent davant els dubtes i preocupació que ha generat el projecte”.

En aquest sentit s’ha manifestat també el portaveu de Compromís a Oropesa, Eric Traver, qui ha avançat que Compromís ha presentat una petició de documentació a l’Ajuntament per a conèixer “fins a l’últim detall d’aquest projecte” i ha sol·licitat a l’alcaldessa i diputada provincial de Medi Ambient “que sigue especialment acurada en aquesta actuació per a preservar els valors ambientals de l’entorn”.

Bachero ha explicat que els consta que la Conselleria d’Emergència Climàtica ha estat “vigilant” respecte al projecte, “especialment per a la preservació de la zona LIC”, no obstant això, -ha dit- “tant la zona nord com la zona sud afectades pel projecte són zona urbana”, per la qual cosa és l’Ajuntament qui té competències i a qui li estan sol·licitant “transparència”. Així mateix, Traver ha insistit que “col·lectius ecologistes, conservacionistes i veïnals en general han manifestat la seva preocupació, ja que és una zona amb interès paisatgístic i molt apreciada per la ciutadania”. Per això, ha advertit que “Compromís estarà molt vigilant davant aquest projecte”.
Documentació al Govern

Per part seva, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat aquest dimecres una bateria de peticions de documentació sobre el projecte a l’Administració central. En concret, ha sol·licitat còpia dels informes sectorials emesos per Adif, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Direcció General de Carreteres o organisme competent i la Direcció General de la Costa i la Mar referits al projecte de Centre d’Interpretació del Mediterrani.

“Volem la màxima transparència, saber com una instal·lació d’aquest tipus pot ser viable segons la CHJ, saber la quantitat d’aigua que consumirà i com repercutirà això per exemple en el subministrament d’Oropesa i Benicàssim, que s’han de nodrir de la dessaladora situada a Cabanes, quin cost ambiental tindrà això”, ha subratllat el senador.

Per a Mulet “un ajuntament no pot rentar-se les mans amb l’afirmació que si un projecte compleix la normativa l’ha d’acceptar; les competències urbanístiques són seues, li atorguen la capacitat de decidir quin futur vol per al seu terme municipal, si continuar destrossant-ho o preservar-ho, no tot el legal és ètic, hi ha moltes més variables”.