El govern municipal presenta uns comptes de 180 milions d’euros dirigits a atendre l’emergència i reactivar la ciutat
L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i els tinents d’alcaldia David Donate, Ignasi Garcia i Fernando Navarro, han presentat hui en roda de premsa la nova proposta de pressupost municipal del 2020, que s’ha reorientat per a fer front a la crisi sanitària de la covid-19 rellançant Castelló i pal·liant els efectes econòmics i socials de la pandèmia.
Són uns comptes que ascendeixen a 180 milions d’euros, “que s’ajusten a una nova realitat que ningú haguera desitjat, i responen al que la ciutadania necessita en aquests moments de l’Ajuntament de Castelló com l’administració més pròxima i que atén les seues necessitats”, ha explicat l’alcaldessa, agraint el “esforç de tot l’equip de govern” per a refer el pressupost previst en 2020 i replantejar-lo al 100%.
Marco ha detallat les línies estratègiques, que passen per reforçar l’accent social, amb 14,38 milions d’euros destinats a polítiques socials; contribuir a la generació de llocs de treball, amb el Pla Castelló Contracta, dotat de 2,3 milions d’euros, o el Jornals de Vila, amb 2 milions d’euros; a més d’obrir una nova línia d’ajudes d’1 milió d’euros encaminada a pal·liar els efectes de la covid-19 en el comerç local i ajudes encamines a fer costat a persones autònomes, microempreses i pimes. Una altra actuació important és la reactivació de l’obra pública, amb un Pla d’Inversions de Reactivació Econòmica (Pirecas) amb mig centenar de microobres per a incentivar la creació d’ocupació i la recuperació econòmica. A més, s’ha implantat una nova política fiscal d’emergència, que flexibilitza terminis i retarda i amplia períodes de pagament. Així mateix, Europa continuarà sent una finestra d’oportunitats, amb nous projectes amb una inversió de 5,2 milions.
El primer tinent d’alcaldia, David Donate, per la seua part, ha desgranat les principals inversions i línies d’actuació de les àrees d’Ordenació del Territori, Contractació i Patrimoni; Benestar Social, Dependència, Infància, Agenda 2030 i Cooperació; Gent Gran; Ocupació, Mobilitat Sostenible; Innovació Comercial i Modernització; i Joventut. “Unes àrees els pressupostos de les quals s’han repensat per a continuar transformant Castelló i invertir en futur centrant-nos en les persones”, ha apuntat.
El segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que “totes eixes lliçons que ens ha deixat el coronavirus les recull aquest pressupost per la ciutat de Castelló, on hui tenim l’oportunitat de fer polítiques d’esquerres, feministes i ecologistes”. Eixes polítiques i la reactivació econòmica que permeta la creació de llocs de treball seran els objectius de projectes com la posada en marxa de la recollida selectiva d’orgànica o els quasi 200.000 euros previstos per al pla de xoc del sector cultural, els quals inclouen ajudes per a programació de concerts, adquisició d’obres d’arts i de llibres d’autores i autors locals.
Garcia ha ressaltat també la “gran aposta que fa aquest pressupost postcovid-19 per a afavorir la conciliació i lluitar contra les desigualtats”. Amb aquest objectiu la regidoria de Feminismes ha ampliat les escoles de matí i vesprada amb una nova contractació que supera el mig milió d’euros i Educació ha promogut escoles d’estiu i activitats extraescolars inclusives. El regidor responsable de l’àrea de Neteja també ha reconegut el gran esforç que s’ha fet i s’està fent per a garantir les desinfeccions en tots els punts del terme. Garcia ha fet especial incidència en “l’ampliació de tres a set mesos de les campanyes de tractaments antimosquits” i en “les fumigacions extraordinàries que fem aquest estiu per a disminuir les molèsties que causa la plaga”.
Per part seua, el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha afirmat que és “un pressupost que dóna una primera resposta a la crisi derivada per la covid i està enriquit per la pluralitat de Fadrell”. “Hem aconseguit marcar una petjada verda per a reactivar l’economia i es basa en tres eixos: transició ecològica, justícia social i redistribució de la riquesa”, ha dit.
En la regidoria de Transició Ecològica, Navarro ha destacat les polítiques per a “posar en valor el nostre terme i els nostres aqüífers, per a desenvolupar el Pla de Qualitat de l’Aire, incentivar les energies renovables i reactivar l’agricultura”. Ha subratllat els 135.000 euros del Pla Castelló en Verd, que se sumen als 630.000 de romanents i que contempla inversions en les Rutes de l’Aigua i eficiència energètica. També ha ressaltat la creació del Parc Agrari, l’estratègia de regeneració urbana, el pla d’estalvi energètic de Castelló Brilla o el Pla de Clavegueram.
En Habitatge, ha esmentat el pressupost per a ampliar el parc públic d’habitatge, el pla estratègic d’habitatge o les polítiques d’estimule per a activar el lloguer assequible en el mercat privat. Destaquen 350.000 euros per a la compra pública d’habitatge, que s’afigen a 1,2 milions de romanents.