L’Ajuntament de Castelló ultima l’adjudicació de la contractació del subministrament i instal·lació de lluminàries LED per a l’eficiència energètica en més de 1.400 punts de l’enllumenat públic de diversos trams de les rondes de circumval·lació i les avingudes Germans Bou, Vall d’Uixó i Pintor Oliet de la capital de la Plana. L’operació, amb un pressupost d’1.076.000 euros, és una de les dotze cofinançades per l’Ajuntament i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i incloses en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), que està canalitzant la major injecció de fons europeus en la història de Castelló: 20,2 milions d’euros fins a 2022.

L’aposta per la tecnologia led en l’enllumenat públic no tindrà únicament un impacte econòmic –s’estima, amb aquest projecte, una reducció de 66.211,13 euros en la factura elèctrica anual municipal- sinó que inclourà un vessant verd, en evitar l’emissió a l’atmosfera de 237,3 tones de diòxid de carboni (CO₂).

L’actuació consisteix a substituir les actuals lluminàries amb tecnologia de llum de vapor de sodi alta pressió i equips electromagnètics per altres amb tecnologia LED aprofitant els suports existents per a minimitzar el cost de l’operació. L’objectiu és aconseguir una major eficiència energètica en les instal·lacions municipals, reduint els costos energètics i millorant amb això la protecció del medi ambient.

El contracte s’ha dividit en cinc lots i suma un pressupost d’adjudicació de 707.000 euros. Segons l’acord que ha passat aquest dilluns per comissió d’estudi i que s’elevarà a la Junta de Govern Local per a la seua ratificació, es proposa l’adjudicació a Industrial d’Energia i Tecnologia, S.L. de la renovació lumínica del tram de la Ronda Aquest per un import total de 163.461,44 euros; a Elecnor, S. a., els punts de llum de la Ronda Sud (179.553,18 euros) i els de la Ronda Nord i Ronda Oest per una quantia global de 227.351,40 euros; i a la signatura Imesapi, S. a. el tram de l’avinguda Germans Bou (84.452,88 euros) i del carrer Pintor Oliet i avinguda Vall d’Uixó (52.165,92 euros).

La instal·lació dels 1.441 nous punts de llum amb tecnologia LED –que suposen el 5,12% del total de la xarxa d’enllumenat públic, segons dades de l’últim inventari- es durà a terme en les rondes de circumval·lació, l’avinguda Pintor Oliet, el carrer Riu de la Plata, el carrer Vall d’Uixó i l’avinguda Germans Bou en el tram des de Ronda Aquest a carrer Ciutadella.