El Dia Mundial contra la Tracta es commemora enmig d’una crisi sanitària que ha afectat especialment aquestes dones

L’Ajuntament de Castelló, mitjançant el Servei d’Igualtat d’Oportunitats (SIO), ofereix suport sanitari i psicològic a més de 200 dones que exerceixen la prostitució. «Si la seua vida ja és difícil en una situació habitual, la crisi de la Covid-19 ha agreujat la marginació i manca de recursos d’aquestes dones que mereixen que recordem que també necessiten l’auxili de les administracions públiques».


Així ho ha manifestat la regidora de Feminisme i LGTBI de Castelló, Verònica Ruiz, qui ha recordat que el consistori col·labora amb els programes que porten a terme la Fundación Salud y Comunidad i l’Asociación Ciudadana contra el sida de Castellón (CASDA). Ho ha fet en una jornada en què es commemora el Dia Mundial contra la Tracta, una xacra que afecta «significativament més les dones» i que genera «situacions d’absoluta vulneració dels drets humans i de les quals és pràcticament impossible eixir sense ajuda».


En el cas del programa IMMA de la Fundación Salud y Comunidad, les intervencions es fan amb dones en situació de prostitució i víctimes de tracta amb finalitat d’explotació sexual. Les professionals de l’entitat, a més de prestar ajuda sanitària i psicològica, informen i acompanyen les dones per a interposar denúncies i per a accedir a diferents programes de Benestar Social que ajuden a la inserció.


Pel que fa a les intervencions de CASDA (amb la qual col·labora l’Ajuntament de Castelló per primera vegada), l’objectiu és proporcionar suport emocional a les dones en situació de prostitució, algunes de les quals han estat diagnosticades amb VIH. L’equip de l’associació proporciona suport emocional i desenvolupa un model de prevenció de les malalties de transmissió sexual. Afavoreixen també la seua ocupabilitat per tal d’aconseguir una inserció al mercat laboral que els permeta abandonar l’exercici de la prostitució.

Ambdues entitats ofereixen ajuda tant sobre el terreny a les dones que estan al carrer com a les respectives instal·lacions de què disposen a la ciutat. Per a més informació sobre aquests programes o qualsevol altre relacionat amb les polítiques municipals d’igualtat, el SIO posa a disposició de la ciutadania el telèfon 964 251 979 i el correu electrònic [email protected]