Garcia: «Hem de ser un motor econòmic i un escut social i amb la Llei Montoro tenim els recursos bloquejats»

Castelló de la Plana, 19 de setembre de 2020

L’assemblea de Compromís per Castelló s’ha reunit per abordar diversos temes d’actualitat municipal.  Els i les participants han coincidit a assenyalar la necessitat de que els ajuntaments tinguen  més autonomia a l’hora de gestionar el pressupost municipal. També és fonamental disposar dels superàvits de 2019 així com dels romanents acumulats per poder fer front a les despeses causades per la Covid-19, segons han explicat en l’assembla local.

El portaveu del grup municipal, Ignasi Garcia, ha incidit en què el ajuntaments “hem de ser un motor econòmic i un escut social davant d’una crisi sense precedents com aquesta”, motiu pel qual considera que el govern central “ha de dialogar i permetre que les administracions locals gestionem els nostres romanents”.

Aquesta qüestió és clau per a Compromís per Castelló. La coalició considera que davant l’’incertesa en un context en què les dades de casos positius de Covid-19  els ajuntaments «han d’estar preparats per fer-ne front», ha explicat Garcia  Per a Compromís, l’administració local «haurà de donar solucions a la ciutadania en matèria econòmica i social per a què ningú es quede enrere», com ha recordat el portaveu de Compromís al consistori.  Aquest fet comporta més despesa pública per part dels ajuntaments que veuen reduïda la seua capacitat de reacció a causa de  la Llei d’estabilitat pressupostària del 2012.

Per tots aquests motius, Compromís per Castelló ha impulsat una declaració institucional que també insta a derogar  “l’obsoleta i austericida  Llei Montoro de 2012”, com l’ha qualificat Garcia,  una norma imposada per Europa. La coalició veu que ara és el moment per a crear un nou marc legislatiu que pose fi a les tuteles que limiten els ajuntaments a ser només uns gestors de recursos. D’aquesta manera, a més, es compleix amb l’autonomia local garantida en la Constitució. La coalició valencianista proposa que els estalvis s’utilitzen per augmentar la despesa tant en inversions com en ajudes als sectors productius valencians per part també dels municipis.