El jurat ha tingut en compte la promoció de la llengua, la cultura i els drets socials del poble valencià

La Fundació Huguet reconeix ‘La Mort de Guillem’ com a la millor producció cultural en valencià del 2020, motiu pel qual se li ha atorgat el premi ‘Gaeta Huguet’. El guardó també ha tingut en compte que el film recull un episodi de la història recent i que ha estat la primera estrena simultània en les televisions de parla catalana, TV3, IB3 i À Punt.

El president de la Fundació Huguet, Ignasi Garcia, ha reivindicat “el paper de la pel·lícula ‘La Mort de Guillem’ per mantenir viva la memòria democràtica del País Valencià”. Per a Garcia “la pel·lícula està rebent reconeixements arreu de l’Estat perquè a més d’explicar una història tan colpidora com la de Guillem Agulló i la seua família, té una gran qualitat tècnica”. També ha destacat que “aquest guardó significa també un reconeixement a la família, la qual s’ha mantingut dempeus front als atacs de la ultradreta valenciana”.

Garcia ha lliurat el premi a Mar Linares, actriu betxinenca que interpreta a la germana de Guillem Agulló a la pel·lícula. En representació de l’equip, Linares ha agraït el reconeixement i la oportunitat de participar en una producció amb tanta repercussió.

‘La Mort de Guillem’ és obra del cineasta Carles Marqués-Marcet i narra la història del judici de l’assassinat de Guillem Agulló, a més de les vivències de la seua família durant tot el procés judicial. Cal assenyalar que l’estrena del film va registrar unes bones dades d’audiència en totes les televisions.

Cal assenyalar que la Fundació Huguet també reconeixerà com a ‘Valencianes i valencians de l’Any’ el cantant Pep Martí i el personal sanitari que ha estat en primera línia durant la pandèmia. Aquests premis es lliuraran en un acte solemne el proper 9 d’Octubre.