La Junta de Govern dóna llum verda a aquesta inversió, dotada amb 280.000 euros

La Junta de Govern Local ha aprovat aquest matí un expedient de modificació de crèdits que inclou la compra d’un nou ecoparc mòbil amb l’objectiu de mantenir el creixement de l’ús del servei. La inversió servirà per multiplicar per sis la presència dels ecoparcs mòbils als carrers de la ciutat i, per tant, permetrà continuar millorant les dades de recuperació de voluminosos que fins ara ha aconseguit Castelló. El dipòsit, muntat sobre un contenidor, tindrà un cost de 280.000 euros, com recull l’expedient de modificació aprovat pel govern municipal.

El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha incidit en què l’objectiu de l’àrea que dirigeix “és apropar i facilitar el reciclatge a la ciutadania de Castelló”. A més a més, amb el nou ecoparc mòbil “multipliquem la presència del servei i afavorim el reciclatge de residus perillosos com l’oli usat i piles, o voluminosos com els electrodomèstics”. Finalment, l’edil ha recordat que “la lluita contra l’emergència climàtica comença a les nostres cases i, per això, des de l’Ajuntament volem facilitar al màxim la separació i la recuperació dels materials que poden tindre una segona vida”.

Amb aquest nou dipòsit multiservei, l’àrea de Sostenibilitat del consistori confia a millorar les estadístiques d’ús dels ecoparcs. Tal i com demostren les dades del primer quadrimestre de l’any, la utilització d’aquest servei de l’Ajuntament ha crescut un 64% respecte a l’any anterior. Com també reflecteixen les dades proporcionades pel consistori, els ecoparcs mòbils recullen 30 tones de residus, de les quals un terç correspon a aparells electrònics, mentre que prop d’un altre terç és mobiliari. La ferralla representa vora un quart del total de residus traslladats a l’ecoparc mòbil de Castelló.

A l’ecoparc fixe, els residus que més presència tenen són els corresponents als enderrocs d’obres. L’ecoparc fixe també recull fustes i mobles vells, els quals suposen un terç del total dels materials gestionats. La ciutadania pot portar a aquesta instal·lació restes de poda, radiografies, tubs fluorescents o envasos contaminats.

Cal recordar que l’Ajuntament de Castelló ja va posar en funcionament un nou ecoparc mòbil al setembre de 2020, el qual se sumava al ja existent. També en la tardor de 2020, el consistori va ampliar l’horari d’aquest servei a les vesprades, de manera que ha aconseguit arribar a més persones i multiplicar la recuperació de voluminosos i residus contaminants

Horaris dels ecoparcs mòbil i fixe i servei domiciliari

L’horari dels ecoparcs mòbils, els quals estan presents als sis districtes de la ciutat, és de 7.30 hores a 13.15 hores, al matí. De vesprada, el servei es pot utilitzar de 14.15 hores a 19.45 hores. A la web municipal (www.castello.es), a l’apartat de medi ambient, es poden consultar els horaris de l’ecoparc tant mòbil com fixe.

Pel que fa l’ecoparc fixe, el servei de la ronda Oest està obert en horari d’estiu de 9.00 a 13.30 hores i de 16.00 a 19.00 hores de dilluns a dissabte. Els diumenges i festius, el servei està operatiu fins les 14.00 hores. A més, els castellonencs i castellonenques poden disposar del servei de recollida a domicili mitjançant el número de telèfon (964 730 115). Aquest recull un màxim de dos estris o mobles vells per usuari i localització.