El Pla Local de Residus (PLR) suma 4 eixos temàtics, 14 línies estratègiques i 56 accions per potenciar la sostenibilitat i la salut ambiental de Castelló

Ignasi Garcia: “si volem transformar l’actual emergència climàtica que vivim i la ciutat que deixem als nostres joves, hem de canviar els nostres models de consum i comportaments”

Instrumentar la planificació estratègica, temporal i econòmica en matèria de residus a Castelló per fomentar el reciclatge i millorar la sostenibilitat ambiental a la ciutat. Eixe és l’objectiu del Pla Local de Residus (PLR) que ha presentat aquest matí el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia.
Es tracta, per tant, d’un Pla que marcarà el full de ruta en matèria de residus a la ciutat de Castelló de la Plana en els propers cinc anys i permetrà, com a Ajuntament, dotar l’administració local d’un recurs clau per al control i coordinació de totes les accions que es duguen a terme en matèria de residus; a planificar el futur dels serveis de recollida i gestió de residus; proporcionar als tècnics municipals informació qualitativa i quantitativa per millorar amb criteris de qualitat; i facilitar una planificació temporal i econòmica de les distintes accions.

Entre d’altres, el PLR sorgeix de la necessitat de donar compliment a les previsions contingudes en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i el Plan Estatal Marco de Gestión de Residuos, així com de les directives europees que marquen que sols el 10% dels residus que genera la ciutadania acabe en un abocador al 2035.
Tal com ha explicat l’edil Ignasi Garcia durant la presentació “el PLR és l’eina clau per al control i coordinació de totes les accions que durem a Castelló en matèria de gestió de residus. Una ferramenta estratègica que presentem amb 4 grans eixos temàtics i més de 50 mesures i accions amb una clara finalitat: potenciar la sostenibilitat a la ciutat i sumar accions per minvar els efectes del canvi climàtic”. En paraules del regidor es tracta “d’un projecte ambiciós i amb molta cura per a tindre una ciutat més sana per a tota la ciutadania, però sobretot per a les generacions futures”.

4 blocs, 14 línies estratègiques i 56 accions
En aquesta línia, el PLR es fonamenta en 4 eixos temàtics, 14 línies estratègiques i 56 accions que defineixen el model de ciutat sostenible i verda cap al que camina la ciutat de Castelló. Quatre blocs basats en el consum responsable, la prevenció i la reutilització; la millora en la gestió de residus; la transparència i sostenibilitat econòmica en la gestió de residus; i en l’educació ambiental per fomentar el reciclatge.

Entre els ítems estratègics i accions es troben la promoció del consum responsable, la prevenció del desaprofitament alimentari, la promoció del compostatge o l’impuls a circuits de reutilització; l’ampliació de dotació de contenidors i millora del posicionament dels mateixos, l’adaptació de contenidors per a persones amb diversitat funcional, el reforçament de la recollida selectiva i les rutes i freqüències; serveis d’informació ciutadana com una web, programes de formació o visites guiades a plantes; una nova ordenança municipal, la restauració d’abocadors il·legals o taxa diferenciada de recollida de residus; i l’aposta per l’educació ambiental amb campanyes de sensibilització ciutadana, en centres escolars i més col·lectius. 

El regidor Garcia ha destacat la necessitat d’aquest PLR per avançar cap a un canvi d’hàbits perquè “la sostenibilitat del planeta passa sí o sí per canviar els nostres comportaments”. “Ho fem perquè si volem transformar l’actual crisi d’emergència climàtica que vivim hem de canviar els nostres models de consum d’un sòl ús i encaminar-nos cap a alternatives com l’economia circular i la regla de les 5R: reduir, reutilitzar, reciclar, recuperar i reparar”, reivindica Garcia. 

Així mateix, el regidor responsable de la política de reciclatge a la ciutat ha insistit en què “les administracions som qui hem de posar els recursos i invertir en aquesta transformació que no accepta demores. Necessitem plans valents com el PLR amb un pla econòmic d’1.6 milions d’euros per afavorir mesures i polítiques de fiscalitat verda que desemboquen en la salut de la ciutat que deixarem als joves de Castelló”.

Pel que fa a l’aplicació del PLR, ara passarà a plenari municipal per obrir un procés de suggerències per a la ciutadania en base a aquest esborrany, després a exposició pública i finalment passarà a aprovació en el ple.