L’Ajuntament de Castelló ha aprovat en el ple municipal d’aquest dijous el que és el seu II Pla Estratègic d’Ocupació, un document estratègic que regirà les polítiques d’ocupació fins a l’any 2025 i l’elaboració del qual ha sigut fruit de la participació i implicació dels agents de la vida social, econòmica i política de la ciutat, així com amb la participació del personal tècnic de l’àrea d’Ocupació de l’Ajuntament de Castelló. El pla ha sigut aprovat amb els vots a favor dels grups de govern de l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EU), el PP i la regidora no adscrita; i les abstencions de Ciutadans i Vox.

El document aprovat defineix les accions a desenvolupar en matèria d’ocupació i estableix 35 mesures per a la promoció del desenvolupament local a desenvolupar que s’han emmarcat en tretze línies d’acció que giren entorn de 4 eixos estratègics. Aquests eixos són la governança local participativa i el model de ciutat oberta, innovadora, sostenible i inclusiva; l’impuls a la cultura emprenedora, el talent, el coneixement i la innovació; la promoció de l’ocupació de les persones (orientació, formació, emprenedoria i intermediació); i les empreses i el sistema productiu local.

La regidora d’Ocupació, Patricia Puerta, ha manifestat en el ple que “l’objectiu d’aquest segon Pla Estratègic d’Ocupació de Castelló és continuar creant oportunitats per als nostres veïns i veïnes, com ho hem fet amb el primer pla”. Porta ha recalcat que “els resultats que es desprenen de l’avaluació del primer pla ens fan ser ambiciosos i ens demostren que, amb esforç i bona gestió, podem millorar el dia a dia de la nostra ciutat”.

En aquest sentit, cal destacar les 1.200 noves empreses creades, 4.100 nous llocs de treball, la reducció de la desocupació en 4.300 persones i l’increment del pressupost en polítiques actives d’ocupació en un 600% des de 2016.

El procés participatiu desenvolupat per a l’elaboració d’aquest II Pla Estratègic d’Ocupació ha comptat amb la participació de representants de l’administració, organismes públics i sector privat, entre els quals es troba: el Servei Públic d’Ocupació i Formació de la Comunitat Valenciana (Labora), el Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe), Fevecta, Cambra de Comerç de Castelló, UGT, CC.OO., CEEI, Xarxatec, Ashotur, Ascer, l’Autoritat Portuària, la Universitat Jaume I i el propi Ajuntament de Castelló, amb representació tècnica i també de tots els grups municipals que componen l’actual corporació. També s’han inclòs les recomanacions realitzades pel Consell Social de la Ciutat en matèria d’ocupació.

El document també ha sigut traslladat i debatut en el consell rector del Consorci del Pacte Local per l’Ocupació.