Garcia: «Canviar les normes perquè no t’agraden els resultats és antidemocràtic i demostra molt poca sensibilitat pel criteri dels veïns»

Compromís per Castelló, a través del seu portaveu a l’ajuntament, Ignasi Garcia, ha denunciat la modificació de les bases dels pressupostos participatius per part del Partit Popular i ha qualificat aquesta acció com una mostra de la voluntat del regidor de barris, Paco Cabañero, de tornar al clientelisme veïnal. El portaveu de Compromís, que va ser l’edil encarregat de l’àrea en la legislatura 2015-2019, ha criticat que des de l’inici del govern, no s’estava respectant el procediment que estableix la norma. Si bé en diverses declaracions en premsa, segons assegura Garcia, van dir que l’anterior procediment no els agradava, no es van preocupar de canviar la norma, sinó que «simplement li la van saltar, van canviar el procediment sense passar per junta de govern cap modificació de les bases».

«Aquest fet ha generat molèsties a gran part de la ciutadania perquè s’he vist que propostes que, segons el procediment haurien d’haver arribat al final, eren menyspreades sense cap criteri tècnic», ha recordat Garcia en referència al fet que en les convocatòries s’ha obligat els participants a votar projectes que no havien sigut validats. «Canviar les normes perquè no t’agraden els resultats és antidemocràtic i demostra molt poca sensibilitat per l’opinió dels veïns». Compromís ha confirmat que va advertir en diverses ocasions al Partit Popular, tant en comissió com en les pròpies juntes i consells de districte, de la situació que s’estava produint. «Nosaltres no recorrerem, però si algú ho fa, tindrà raó i guanyarà», ha confirmat Garcia que va advertir als populars. «El que ha passat ara és que, de manera extraordinària, estan canviant la norma, però això no valida totes les decisions que s’han pres aquests mesos, que són nul·les de ple dret», ha declarat el portaveu. «Res d’efectes retroactius, el govern ha incomplit sistemàticament el procediment» ha dit l’edil en referència a la intenció de Cabañero de fer passar totes les decisions adoptades sota el marc de la norma modificada.

D’acord amb Compromís, la modificació de la norma suposa una volta al clientelisme que ja es va viure a Castelló abans de 2015. Per als valencianistes, el PP té por al fet que tota la ciutadania vote de manera oberta i transparent les iniciatives, per això ho volen reduir al fet que únicament es faça en les juntes i consells de districte, en la qual els representants es trien de manera indirecta. «Volen saltar-se la decisió de més de 300 veïns que van optar pels 4 projectes que ja s’havien establert», han assegurat.

Garcia ha recriminat al govern la retallada en 600.000 dels pressupostos participatius: «Si tant creuen en la participació ciutadana Perquè la retallen?». De la mateixa manera, ha assegurat que el model de Compromís responia a uns criteris més democràtics en la qual entenien la participació veïnal com una qüestió més àmplia i oberta i no «com la decisió d’uns pocs».