Ignasi Garcia (Compromís) posa en dubte si el fet que durant les festes tinguera lloc una agressió per la qual un jutge acaba dictat presó incondicional per a tres dels presumptes acusats per temptativa d’homicidi no és prou rellevant com perquè ni l’alcaldessa ni el regidor de seguretat, Ortolá, foren capaces d’esmentar l’atac durant la seua valoració de les Festes.

Compromís i el PSPV-PSOE han registrat una declaració institucional conjunta amb l’objectiu que el Ple de l’Ajuntament condemne les agressions produïdes per l’atac feixistes ocorregut a Castelló durant el primer dissabte de les Festes de la Magdalena que va ocasionar més d’una desena de ferits i va suposar l’ingrés d’un dels agredits en la Unitat de Vigilància intensiva. El text promogut cerca reprovar els atacs feixistes contra les persones que gaudien de les actuacions organitzades pel centre social La Cosa Nostra, així com oferir tot el suport institucional i polític a les víctimes de les agressions.

Ignasi Garcia, portaveu de Compromís, ha assenyalat que la condemna dels fets concrets ocorreguts a Castelló és “un imperatiu per a qualsevol grup d’aquest ajuntament que es considera demòcrata” i ha acusat l’alcaldessa de la ciutat, Begoña Carrasco del Partit Popular, de “voler blanquejar l’atac, primer per qualificar-lo com una batalla entre grups de diferents ideologies i, més tard, per no ser capaç de condemnar de manera clara i contundent les agressions del carrer Sant Miquel”.

Per a Garcia, amb els fets s’evidencia que la persecució i l’assenyalament constant per part de la ultradreta cap a tot aquell que no pensa com ells posa les condicions perquè succeïsquen coses com la que vam veure dissabte passat als voltants de La Cosa Nostra. 

Respecte a les 8 detencions per part de la Policia, el portaveu de Compromís ha posat en dubte si el fet que durant les festes tinguera lloc una agressió per la qual un jutge acaba dictat presó incondicional per a tres dels presumptes acusats per temptativa d’homicidi no és prou rellevant com perquè ni l’alcaldessa ni el regidor de seguretat, Ortolá, foren capaces d’esmentar l’atac durant la seua valoració de les Festes. 

Per part seua, la portaveu del PSPV, Patrícia Puerta, considera “necessari” que tots els grups polítics de l’Ajuntament de Castelló condemnen uns fets “#greu”, en considerar que “la lluita contra el feixisme i les agressions feixistes haurien de ser motiu d’unitat entre totes les formacions polítiques”.

Puerta recorda que aquesta agressió en el local de la Cosa Nostra està emmarcada en “un context de missatges d’odi i confrontació que ve de la mà de la ultradreta de Vox i del PP, i ara tenen l’oportunitat de desmarcar-se i situar-se en contra d’aquests atacs feixistes”.

En aquesta línia, l’edil socialista ha subratllat la “lamentable actitud de l’ara regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Ortolá, qui en la campanya electoral de l’any passat, com a candidat de Vox, va arribar a gravar a membres del local on s’ha produït l’atac”. Al seu judici, “la crispació que porta diàriament en els seus discursos només genera odi”. El problema, en aquest cas, “és que tenim al capdavant de l’ajuntament a una alcaldessa, la senyora Begoña Carrasco, que li avala i que és incapaç de frenar aquesta deriva moral que existeix en les institucions en les quals governen PP i Vox”.

En el text, Compromís i els socialistes assenyala que “una trentena de persones, algunes encaputxades i amb el rostre cobert i armades amb barres de ferro i bats de beisbol van irrompre al carrer Sant Miquel durant la celebració d’un concert organitzat pel Centre Social La Cosa Nostra i van perpetrar un atac indiscriminat cap a persones que gaudien de la festa, deixant com a resultat una desena de ferits i una persona ingressada en la Unitat de Cures intensiva”.

La declaració també assenyala que “aquests fets posen en evidència la perillositat de la proliferació i normalització dels discursos d’odi protagonitzats per l’extrema dreta, que situen en la diana a col·lectius i persones només per pensar diferent i que funcionen com a caldo de cultiu molt favorable al fet que es donen actuacions violentes que poden arribar a ser tan greus com la que va ocórrer a Castelló. Aquests discursos, idees i comportaments no tenen cabuda en una societat democràtica, cívica i pacífica com la nostra i no podem permetre que queden impunes”.

Ara, és la junta de portaveus de l’ajuntament de Castelló el lloc en el qual el Partit Popular i Vox hauran de marcar posició i decidir si secunden o no la iniciativa. Cal recordar que durant aquesta mateixa setmana en la Mesa de les Corts Valencianes es va presentar per part de Compromís una proposta de declaració institucional per a condemnar els atacs feixistes i oferir tot el suport institucional i polític a les víctimes de les agressions a la qual el PSPV-PSOE i el PP van mostrar el seu suport, comptant únicament amb els vots en contra del partit ultradretà VOX.