Davant de la “manca i falta d’interés” per part de Conselleria de Sanitat en la creació de la unitat de reproducció assistida que puga oferir la totalitat dels serveis que estan en la cartera de la sanitat pública, des de Compromís han presentat inciatives tant a l’Ajuntament de la capital com a les Corts Valencianes “per tal d’acabar amb este greuge comparatiu i assegurar l’assistència i servei in vitro a les famílies que ho necessiten”

Arran de diverses iniciatives de Compromís en municipis de les comarques de Castelló i també a les Corts Valencianes, la Conselleria de Sanitat en 2022 es va comprometre formalment a què la demarcació sanitària de Castelló no fora l’única que no disposava d’un servei públic de reproducció assistida amb resposta i capacitat per a fecundacions in vitro. Així en gener del 2023 el Departament de Salut de Castelló demandava i articulava els mecanismes per la creació de la plaça de tècnic en anàlisi clínica especialitzat en embriologia i genètica,  necessària per a esta unitat,  al mateix temps que articulava i preparava l’espai físic a l’Hospital General de Castelló per a acollir dita unitat.

No obstant això, més d’un any després i amb l’arribada del nou govern autonòmic de PP i VOX la unitat de reproducció humana, amb capacitat per desenvolupar tècniques in vitro encara no s’ha materialitzat. 

“Novament, estem davant d’un menyspreu per part del govern de Mazón cap a les castellonenques que som les úniques que hem de desplaçar-nos fins a València per a ser ateses si requerim esta intervenció” afirma la Portaveu Adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Vera Bou.  

“Si ja de per si, haver de passar per una tècnica com esta no resulta fàcil per a cap dona, nosaltres tenim el greuge comparatiu de ser les úniques que ho fem més lluny, a València, fora del nostre entorn, i a més amb més dilació en el temps, la qual cosa és insostenible”. 

I és que, arran d’una pregunta parlamentària formulada per la diputada de Compromís, Mònica Àlvaro, la Conselleria de Sanitat ha informat que mentre que a Alacant la llista d’espera per este tipus d’intervenció  és de 480 dies, molt superior a l’any d’espera que tenen de mitjana la resta de comunitats autònomes, la que correspon a les dones castellonenques, que són derivades a  l’Hospital Clínic de València, és superior als 600 dies. 

“Amb esta llista d’espera de gairebé dos anys, moltes dones que ingressen en esta llista d’espera amb 39 o 40 anys, no poden ser mares en la Sanitat Pública, ja que en complir 40 poden ser expulsades del sistema públic valencià” determina Bou. 

Per la seua banda, la diputada Àlvaro manifesta “Fins i tot el Pla Funcional que va redactar l’anterior govern, dictaminava que esta mancança en el servei era greu i mereixia -cite textualment- capítol a banda pel greuge que les castellonenques tenim davant d’altres valencianes” .  Per eixe motiu, tal com Àlvaro manifesta “ quan hem inquirit a la Conselleria de Sanitat per saber quan va instaurar-se este servei, se’ns ha respost que  els tràmits s’estan realitzant “en termini i de forma corresponent” , la qual cosa a totes llums és una burla per a les vora 140 castellonenques que estan en la llista d’espera d’este servei”. 

Davant de la manca i falta d’interés per part de Conselleria de Sanitat en la creació de la unitat de reproducció assistida que puga oferir la totalitat dels serveis que estan en la cartera de la sanitat pública, des de Compromís han presentat iniciatives tant a l’Ajuntament de la capital com a les Corts Valencianes per tal d’acabar amb este greuge comparatiu i assegurar l’assistència i servei in vitro a les famílies que ho necessiten.