Els deu primers mesos de la senyora Maria España al capdavant de la regidoria de Cultura han estat marcats per una inacció absoluta. Tenim una programació cultural que empitjora mes rere mes, tenim als col·lectius, professionals i aficionats sense atendre, el MUCC que no ha avançat ni un pas, les subvencions sense convocar i el pressupost dràsticament reduït. I la regidora, contenta. Ella en unes bones fotos a les xarxes, ja és feliç.

Molta foto i poca feina. Aquesta és la línia de la senyora Maria España en la regidoria de Cultura. Ja ho vam intuir després del primer gran esdeveniment en ella al capdavant de la regidoria, el MUT!. Es van trobar totalment muntat aquest festival. Tot i que la programació estava tancada, com va haver de reconéixer la senyora España en Comissió, ella ho va vendre com si hagués inventat la pólvora. Miraves les notes de premsa enviades des de l’ajuntament, i les xarxes socials oficials, i pareixia que feia mesos que treballava en el festival, que tot l’èxit era gràcies al seu esforç i dedicació. Tot autobombo. Gens de feina.

Aquesta inacció s’ha mantingut des d’eixe dia. Han estat vivint de renda, de la feina feta per l’anterior regidora de cultura, precisament de Compromís, Verònica Ruiz, pensant que en això n’hi havia prou. No ha fet res per defensar el pressupost de cultura, el seu pressupost. En 2024, l’any en què l’ajuntament té un pressupost rècord, la regidoria de Cultura ha vist retallat de manera dràstica el seu pressupost. I la regidora, callada. No ha fet res, ja no per millorar, ni tan sols per mantindre la programació cultural. L’oferta cultural que rebem la ciutadania de la nostra ciutat empitjora dia rere dia i la regidora, callada. Estem al mes d’abril i encara no ha menejat un dit per traure les bases de cap de les subvencions. No té cap intenció d’ampliar la plantilla del MUCC, ni tan sols de millorar les condicions del personal del qual ja disposa. No ha protestat ni una vegada pel menyspreu que significa per a Castelló no tindre delegat Territorial de l’IVC a la nostra ciutat des de la dimissió d’Alfonso Ribes, ara fa deu mesos, i que impedeix la interlocució, no tan sols de la regidoria, sinó també de professionals i col·lectius artístics de la nostra ciutat.

Però hi ha una cosa que encara és pitjor que la inacció, el retorn a les males pràctiques polítiques. Si per alguna cosa va caracteritzar la gestió de l’àrea de cultura per part de Compromís, va ser per la pulcritud i la transparència. Les subvencions per concurrència competitiva han estat la manera habitual de funcionar en el govern progressista, garantint així la igualtat en les convocatòries. A poc a poc estem veient com això està canviant i s’està tornant a les subvencions nominatives, a les ajudes directes, sense transparència i fomentant així una xarxa clientelar, com la que tenien en el passat.

La nostra ciutat no mereix aquesta regidora ni aquestes maneres de fer. Més enllà de fantasies bohèmiques, Castelló necessita una cultura per a totes i tots, de qualitat, àmplia, diversa, i una gestió transparent i pulcra.