La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló ha explicat que, malgrat que el PP va rebutjar una proposta per fomentar l’ocupació juvenil, l’informe sobre actuacions en aquest sentit per part de la regidoria de joventut deixa ben clar que des de l’àrea no es fa res, i que es limiten a recopilar actuacions disperses d’altres àrees, ni accions que ni tan sols són específiques per a la gent més jove.
La portaveu adjunta de Compromís per Castelló a l’Ajuntament, Ali Brancal, ha recordat avui que “vam demanar còpia de l’anàlisi de dades sobre ocupació a Castelló realitzat conjuntament per les regidories Joventut i Ocupació. En plenari, se’ns va dir que des de Joventut s’havia treballat activament en el foment de l’ocupació, per a fer-lo servir com a excusa per votar en contra d’una proposta en aquest sentit”.
Ali Brancal ha explicat que “en l’informe que se’ns ha facilitat, cinc mesos després de demanar-lo, se’ns remet a dades inconnexes sobre accions del 2011. Se’ns confirma, a més a més, que no hi ha cap estudi ni anàlisi ni el 2012 ni el 2013”.
La portaveu adjunta ha explicat que “respecte als nínxols d’ocupació detectats i les accions al respecte, se’ns informa del que fan altres entitats i institucions, i se’ns explica que la regidoria de Joventut es limita a deixar el Casal Jove per als cursos d’informàtica. La resta d’accions en matèria d’ocupació les realitzen altres regidories o altres institucions. La feina de la regidoria de Joventut es limita a informar de les activitats d’altres”.
Pel que fa als criteris avaluatius de les actuacions de foment de l’ocupació, Ali Brancal ha comentat que “són, com ja sospitàvem, simplement numèrics. Tants homes, tantes dones. Diu l’informe que tenen més dades, però que sols s’elaboren quan fan falta. I no son dades de la regidoria de joventut, sinó de l’Agència de Desenvolupament Local. Dins de l’informe, s’inclou l’Escola Taller, competència de Serveis Socials. Es parla de programes que no es convoquen des del 2011. S’inclouen en l’informe de joventut diferents beques convocades per diferents entitats, no totes per a joves”.
La portaveu adjunta de Compromís per Castelló ha explicat que “actualment les accions de l’ajuntament en matèria d’ocupació juvenil en concret es limiten a atendre als joves en els serveis normalitzats, sense cap atenció especialitzada en joventut. També hi ha un servei d’informació a base de taulers d’anuncis en les oficines d’informació juvenil. A la resta d’accions, inclosos els itineraris, no hi ha res específicament per a joventut. L’informe es limita a contar el que es fa en l’Agència de Desenvolupament Local. Per tant, tot molt lluny d’una a tasca específica de foment de l’ocupació juvenil”.
Ali Brancal també ha afegit que “a més a més, la vaguetat és enorme. Se’ns diu que durant l’ant 2013 s’ha fet l’Escola Taller, que acaba a desembre i no es sap si tindrà continuïtat, i que ha atés a 35 persones. També el Proyecto Chaví, exclusivament per a dones d’ètnia gitana de 15 i 16 anys, que consisteix en sessions de tallers d’orientació laboral, no se sap per a quantes dones”.
Finalment, Ali Brancal ha conclòs afirmant que “no hi ha cap informació sobre les repercussions de les accions, no se sap si ha hagut contractacions posteriors des del 2011. Es compta com a atenció de joventut tot el que l’ajuntament fa per a totes les edats. Per tant, les accions concrets de joventut es redueixen a informar del que fan altres. En anys anteriors s’ha fet algun curs però ara ja no. Joventut es dedica especialment a accions d’oci, no d’ocupació. I, malgrat tot, el PP va rebutjar la nostra proposta de foment de l’ocupació juvenil”.