La portaveu adjunta de Compromís per Castelló ha demanat que es garantisca que les persones més vulnerables no perden la possibilitat d’accedir a determinats beneficis socials per no comptar amb el requisit de l’empadronament.
Ali Brancal, portaveu adjunta de Compromís per Castelló al consistori de la capital, ha declarat avui que “l’accés a ajudes socials o l’exercici de drets constitucionals com, per exemple, el de sufragi, passa per l’empadronament dels ciutadans en un domicili determinat, una qüestió que representa una barrera infranquejable per a les persones sense sostre, i sobre la qual la defensora del Poble ha recordat recentment les responsabilitats de les administracions”.
La regidora de Compromís ha explicat que “de la mateixa manera que la inscripció padronal és completament independent de les controvèrsies sobre la titularitat de l’habitatge, ho és també de les circumstàncies físiques, higienicosanitàries o d’una altra índole que afecten al domicili. Les infravivendes (barraques, caravanes, coves, etc., i fins i tot l’absència total de sostre) poden i han de figurar com a domicilis vàlids en el padró, ja que la realitat és en ocasions així”.
Ali Brancal ha comentat que “la correcta aplicació d’aquest criteri determina, d’una banda, que s’haja d’acceptar com a domicili qualsevol adreça on efectivament visquen els veïns i, de l’altra, que puga i s’haja de recórrer a una adreça fictícia en els supòsits en què una persona que no té sostre resideix habitualment en el municipi i siga coneguda dels Serveis Socials corresponents”.
Segons la representant de Compromís “cal que els Serveis Socials indiquen la direcció que ha de figurar la inscripció padronal, i es comprometen a intentar la pràctica de la notificació quan es reba en aquesta direcció una comunicació procedent d’alguna Administració pública. En aquest sentit, hem demanat en comissió per saber què s’està fent al respecte a l’Ajuntament de Castelló i a quantes persones afecta”.
Ali Brancal ha afegit que “cal incidir en la necessitat de garantir que les persones més vulnerables no perden la possibilitat d’accedir a determinats beneficis socials per no comptar amb el requisit de l’empadronament. Però també que no es gaste açò per fer cap trampa cara a les eleccions”.