Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:
MOCIÓ
Actualment, el Consell Municipal de Cultura de Castelló és un òrgan en el qual, a diferència d’altres Consells Sectorials, les associacions que treballen en l’àmbit no poden demanar la seua inclusió directa en el plenari de l’òrgan. Cal recordar que, per exemple, del Consell de Participació Ciutadana formen part totes les associacions de veïns que porten un temps en funcionament, com a únic requisit; pel que fa al de Benestar Social, hi participen totes les associacions i entitats que treballen en l’àrea de serveis socials.
El plenari del Consell Municipal de Cultura, a hores d’ara, el formen representants dels Grups Municipals, l’alcalde o el regidor de l’equip de govern en qui delegue que exerceix la presidència, alguns funcionaris amb càrrecs o distincions culturals triats pel plenari municipal, representants d’associacions culturals aprovades pel plenari municipal i persones de designació directa per l’equip de govern; actualment, de fet, entre els membres de designació directa i els funcionaris designats pel plenari sumen quinze persones, mentre que les persones designades per associacions culturals en són catorze. A més a més, aquestes associacions culturals són les acordades pel plenari, de manera que no hi ha una via directa i reglada per tal que qualsevol associació cultural, literària o artística que tinga activitat a la nostra ciutat tinga dret de participar en el plenari del Consell, prèvia sol·licitud.
És cert que el Consell Municipal de Cultura va ser creat l’any 1988 i que el seu reglament es va aprovar el 1991. Han passat molt anys i el concepte de participació ciutadana ha canviat, i molt. Per això un Consell com aquest no pot continuar tancat a les aportacions d’associacions actives de la nostra ciutat, les quals han de tindre ple dret de formar part del plenari. A més a més, no resulta lògic que el número de persones de designació directa supere el de les persones que participen per les associacions.
L’obertura a la participació ciutadana, a través una nova reglamentació, ha de permetre que el Consell Municipal de Cultura assumisca un paper molt més rellevant en la vida cultural de Castelló. L’obertura del Consell també permetria anar corregint, també, la desigualtat de gènere, ja qua actualment només hi ha set dones dels 36 membres totals del Consell.
Per últim, i tenint en compte l’obligatorietat d’adaptar les reglamentacions de tots els Consells Sectorials al Reglament Orgànic de Participació Ciutadana, ara és el moment per tal de redefinir el Consell Municipal de Cultura per fer-lo un instrument eficaç i operatiu de participació i de foment de la cultura i l’art a Castelló.
En atenció a estes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:
– Instar als òrgans competents a iniciar el procés de modificació del Reglament del Consell Municipal de Cultura per tal d’adaptar-lo al nou Reglament Orgànic de Participació Ciutadana, i obrir-lo a la participació de les associacions culturals, literàries i artístiques de Castelló.
Castelló de la Plana, 13 de març de 2013.
Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del Grup Municipal del BLOC-Compromís