L’Ajuntament impulsa el primer pla biològic en la ciutat per complementarà la normal lluita amb biocides contra el mosquit tigre. La regidora de Salut Pública i representants de la Fundació Limne i de SEO BirdLife han explicat les campanyes que permetran construir refugis per a rates penades i caixes niu per a falciots, dues espècies depredadores naturals de mosquits.
La Fundació Limne desenvoluparà les actuacions relacionades amb la construcció de refugis per a rates penades que s’instaran en parcs urbans, edificis municipals i en els habitatges dels participants de la campanya. L’Ajuntament ha definit deu zones d’interès per la presència de mosquits per a instal·lar 30 refugis, mentre que la resta se cediran a la ciutadania perquè les instal·len en els seus habitatges.
Cada refugi té capacitat per a 100 rates penades i cadascun d’aquestes rates penades menja unes 1.000 preses per nit. La campanya consistirà en la convocatòria d’11 jornades formatives de sensibilització i construcció dels refugis, els dos primers oberts al públic el 8 de juliol i el 12 d’agost en la platja; un altre en la Universitat Jaume I i altres vuit en instituts de la ciutat. L’equip tècnic de la Fundació Limne, al costat dels grups de voluntaris, també farà seguiment d’aquests refugis.
La instal·lació de caixes niu per a falciots és responsabilitat de SEO BirdLife. Es van a realitzar dos tallers per a tots els públics per a construir aquests nius; el primer dels tallers se celebrarà aquest diumenge a les 10.00 en el parc del Pinar, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i el diumenge 12 l’activitat es traslladarà al parc Ribalta en horari de 10.00 a 12.00.
El representant de SEO BirdLife apunta que “hi ha altres aus que també poden contribuir a controlar de manera natural les plagues de mosquits i altres insectes, com les orenetes”, per la qual cosa convé “respectar els nius que fan aquestes i altres aus perquè són depredadors naturals de mosquits a més de que és il·legal retirar-los”.