Informa Ignasi Garcia que Compromís portarà al proper Plenari (el dijous 14 de juliol) una declaració institucional que recull la proposta elaborada per la coalició instant a donar suport en la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) d’Envasos com a mitjà per a lluitar contra el canvi climàtic, millorar la imatge de la ciutat i optimitzar els recursos. I, especialment important, la declaració també proposaria implantar aquest sistema a la nostra ciutat com a prova pilot. Aquest sistema funciona a Alemanya des de fa més de 20 anys amb gran èxit, ja que s’ha arribat a recuperar el 99% dels envasos.
És objectiu del Grup Municipal reduir els costos econòmics del servei de neteja, mantindre un del medi ambient correcte i aconseguir una imatge neta de la ciutat. Compromís és conscient que amb la proposta del SDDR es podrà reduir els 5 milions, dels 7 milions en total que es produeixen, de llaunes, ampolles i brics buits que no arriben a entrar dins del circuit de reciclat en els contenidors que estan al carrer.
El SDDR es basa en la recuperació d’envasos mitjançant l’abonament d’un depòsit previ. D’aquesta manera els consumidors recuperen el seu depòsit quan retornen els envasos buits. A més, amb aquest sistema poden retornar els envasos al comerç que més els convinga. D’altra banda, l’operador del sistema retornarà als comerços aquells imports que paguen als consumidors i se’ls donarà, a més, una compensació per la recollida d’envasos.
El Sistema de Retorn d’envasos és un sistema de gestió que associa un valor a cada envàs perquè aquest sigui retornat pel consumidor per al seu reciclatge. És un sistema destinat als envasos de begudes. Els sistemes integrats de gestió que funcionen actualment han de seguir existint per a multitud d’envasos que no estan inclosos en el SDDR (llaunes de conserves, envasos de lactis, licors i vins, safates de plàstics ….).
Dipòsit indica que hi ha un valor econòmic associat a cada envàs, un incentiu perquè aquest envàs torne a la cadena de producció en les millors condicions per al seu reciclatge i que aquesta quantitat no és un impost o un cost extra, sinó un avançament.
Devolució indica que aquesta quantitat que el consumidor ha avançat se li reemborsa en la seua totalitat quan l’envàs es lliura de nou en el comerç.
Retorn indica que l’envàs torna a la cadena de producció, és una matèria primera en condicions d’esdevenir qualsevol nou producte, el cicle es tanca i no hi ha residus, sinó recursos.
El sistema funciona així: Els productors (embotelladors, importadors o distribuïdors) paguen el dipòsit a l’operador del sistema per cada envàs que posen al mercat.
Els comerços (hiper i supermercats, botigues mitjanes i petites, gasolineres, etc.) Compren els productes, i els seus envasos, als productors. Paguen el preu del producte més el dipòsit per cada envàs. També cobren als consumidors per l’envàs a l’hora de la compra, i retornen l’import quan aquests ho tornen.
Els consumidors compren el producte envasat i paguen el dipòsit per cada envàs al comerç. Quan han consumit el producte, si lliuren l’envàs buit en qualsevol comerç, se’ls retorna íntegrament el dipòsit pagat. Si el consumidor no vol tornar l’envàs, la quantitat queda al circuit i ajuda a finançar el sistema.
L’operador del sistema retorna als comerços el que han pagat als consumidors segons rep les dades de part d’aquests. Realitza la compensació entre els agents que intervenen en cicle. A més s’encarrega de gestionar la logística dels envasos, la correcta recuperació dels materials i controlar el flux econòmic entre els diferents agents que intervenen.
L’Administració pública s’encarrega de controlar la transparència de les estadístiques i dades de la gestió de l’operador i audita els comptes de tot el sistema