Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i Carmen Carreras López, portaveu d’Esquerra Unida, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

MOCIÓ

La seguretat de la ciutadania davant dels riscos derivats de l’activitat industrial ha de ser una prioritat de les administracions públiques. Al Grau, la concentració d’aquestes activitats és important, tant per la presència del polígon del Serrallo com del Port i, d’açò es deriva l’existència de diversos Plans de Seguretat.
Que un pla siga efectiu depén no només de les qüestions tècniques sinó també del grau de coneixement dels mateixos entre la població de la zona. Un Pla de Seguretat que no siga suficientment conegut per la població és un Pla de Seguretat poc eficaç, i per això les campanyes de sensibilització i difusió han de ser periòdiques i exhaustives.
El Pla d’Emergència Exterior del Polígon “el Serrallo” va ser aprovat a finals del 2008. Incloïa un Pla d’Actuació Municipal, el qual va ser aprovat al plenari el 28 de novembre del 2008. Els plans de seguretat inclouen una sèrie d’actuacions pel que fa a la seua implantació. Aquestes actuacions tenen una part de difusió entre la població, que ja es va fer en el seu dia.
El plenari municipal va aprovar impulsar activitats de difusió dels diferents Plans d’Emergència que afectaren a la zona del Grau, tant del Serrallo com del Port el 18 d’octubre de 2012.
Faltava que es fera públic el Pla d’Emergència del Port, cosa que es va fer efectiva al DOGV del 18 de febrer del 2013.
Considerant que dins dels Plans d’Emergència s’inclouen Plans d’Actuació Municipal elaborats per tècnics municipals, cal inferir que ja existeix el Pla d’Actuació Municipal en cas d’emergència en el Port, encara que aquest no ha passat a aprovació del plenari.

En atenció a estes consideracions, i a proposta dels Grups Municipals del BLOC-Compromís i d’Esquerra Unida, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda instar la Junta local de Govern a:

  1. Portar a aprovació plenària el Pla d’Actuació Municipal per a la zona del Port.
  2. Establir una temporalització per tal de procedir a la difusió dels Plans d’Actuació Municipal del Serrallo i del Port entre la població afectada. Aquesta difusió comptarà amb material específic i arribarà a escoles, centres sanitaris, associacions veïnals, empreses, institucions i altres entitats del Grau, i s’adaptarà a les característiques diferenciades de cadascun d’aquests col·lectius i agents socials, segons es va aprovar per plenari a l’octubre de 2012.
  3. Començar la planificació dels simulacres al Port i al Serrallo, tot comptant amb els organismes i empreses implicades i comprometre’s a realitzar-les cada tres anys com es preceptiu.

Castelló de la Plana, 17 de juliol de 2013.

Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del
BLOC-Compromís
Carmen Carreras López
Portaveu d’Esquerra Unida

rebutjada