Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 84 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Al novembre de 2010, i a proposta del nostre Grup, el plenari de l’Ajuntament de Castelló va acordar, per unanimitat, sol·licitar a la Conselleria de Cultura i Esports la incoació d’expedient per tal de declarar les Normes de Castelló Bé d’Interés Cultural, segons determina la Llei 4/1998 de l’11 de juny de Patrimoni Cultural Valencià, dins la categoria de Béns Immaterials. A més a més, en eixe mateix plenari, i per tal d’agilitzar els tràmits, el plenari va acordar sol·licitar al Consell Valencià de Cultura, a la Universitat Jaume I de Castelló i a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, atenent a la seua condició d’òrgans consultius de la Generalitat Valenciana, que emeteren un informe sobre aquesta declaració de Bé d’Interés Cultural. Segons determina la llei, calen un mínim de dos informes favorables d’òrgans consultius de la Generalitat Valenciana per tal de poder tirar endavant una declaració de BIC.
Aquest mínim de dos informes favorables va ser assolit molt prompte. De fet, al febrer de 2011 tant la Universitat Jaume I de Castelló com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ja havien dictaminat favorablement en aquest sentit, tot recolzant la sol·licitud de l’Ajuntament de Castelló i tot reconeixent la conveniència de declarar BIC les Normes de Castelló.
En aquest sentit, aquesta conveniència es fonamenta en el fet que la signatura, l’any 1932, de les Normes de Castelló, constitueix un esdeveniment que mereix, sens dubte, ser reconegut pel que va representar per a la llengua pròpia de la societat valenciana: el decisiu pas endavant que calia per iniciar el camí que havia de portar-la, des de la situació de marginació com a llengua gairebé sols familiar i de carrer en què havia estat reclosa durant segles, fins a tornar a ser utilitzada en totes les funcions que corresponen a llengua pròpia del País Valencià. A més a més, i una vegada més, l’impuls a aquest reconeixement partia de la ciutat de Castelló; la nostra ciutat, de fet, ha jugat, doncs, un paper essencial en la vitalitat de la llengua compartida per catalans, valencians i balears i que ací, a la nostra terra, anomenem valencià.
Malgrat tot açò, observem amb preocupació que, quasi tres anys després que l’Ajuntament sol·licitara aquesta declaració, i dos anys i mig després que la Conselleria disposara dels informes preceptius, des de la pròpia Conselleria, i a pregunta de Compromís, se’ns respon (a data d’u de juliol), que aquesta declaració encara no ha sortit efecte perquè “els tècnics estan avaluant els distints informes recopilats”. Davant d’aquest retard, que considerem excessiu i difícilment justificable atenent al fet que fins i tot l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha dictaminat favorablement, entenem que l’Ajuntament de Castelló, com a impulsor de la iniciativa, s’ha de pronunciar i reclamar que el procés es resolga sense més dilació.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

Instar a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a finalitzar en un termini de temps breu els tràmits per tal de declarar Bé d’Interés Cultural de caràcter immaterial les Normes de Castelló.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 9 de setembre de 2013.

en Junta de Portaveus
en Junta de Portaveus