El membre de la Comissió Executiva Local de Compromís per Castelló ha recordat que la declaració institucional aprovada en el darrer plenari planteja que es reclame seu i personal per a un Arxiu que, a hores d’ara, incompleix la pròpia Llei d’Arxius, de manera que s’està posant en perill la conservació del nostre patrimoni documental.

El membre de la Comissió Executiva Local de Compromís per Castelló, Enric Sorribes, ha trobat significatiu que “el PP només s’enrecorde ara de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, just quan Compromís ha presentat una declaració institucional aprovada al darrer plenari. Cal recordar quedes de Compromís, i a través dels seus representants a les Corts Valencianes i al Congrés dels Diputats, s’han vingut presentants durant les últimes legislatures diverses iniciatives i preguntes sobre aquest servei”.
Enric Sorribes ha comentat que “en els últims anys el PP i el PSOE s’han estat passant la pilota els uns als altres i tirant-se la culpa de que aquesta infraestructura cultural i administrativa de primer ordre encara continue en estat de provisionalitat. De fet, cal recordar que en l’actualitat es troba en el soterrani de la Biblioteca Pública de l’Estat de Castelló (Rafalafena), fet prohibit per la Llei d’Arxius de la Generalitat Valenciana i que incompleix les recomanacions internacionals i del mateix Ministeri de Cultura sobre conservació del patrimoni documental. Però a més, des de l’any 2004 els seus dipòsits es troben saturats i no admeten l’ingrés de més documentació, de manera que es posa en perill la conservació del nostre patrimoni documental”. El representant de Compromís ha recordat que ara fa un any, el diputat de Compromís en el congrés dels Diputats, Joan Baldoví, va demanar que s’incloguera en els Pressupostos Generals de l’Estat un milió d’euros per a fer realitatl’Arxiu Històric Provincial; la resposta del govern de Rajoy va ser el despreci envers els documents de Castelló.
El membre de l’Executiva Local de Compromís ha recordat que “a més de sol·licitar al Ministeri l’adequació de l’edifici on s’ha d’ubicar l’Arxiu, cal el personal tècnic, administratiu i subaltern necessari al servei de l’Arxiu Històric Provincial”. Des de Compromís s’ha denunciat que actualment l’Arxiu Històric Provincial de Castelló no disposa de personal adscrit al seu servei, per la qual cosa es troben totalment abandonades les funcions bàsiques que s’han de desenvolupar en un servei d’arxiu: classificació i ordenació dels fons, elaboració i millora dels instruments de descripció, implementació de mesures de conservació i preservació, informatització i difusió dels fons documentals, etc.
Finalment, Enric Sorribes ha afegit que “des de Compromís per Castelló sempre s’ha reclamat este servei de primer ordre per a les comarques de Castelló, no només per la importància cultural i històrica dels fons conservats , sinó també com a garant de drets bàsics de la ciutadania”.