El portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, ha explicat que els increments de tributs produïts en el primer exercici no es compensen amb la congelació d’altres anys, ni amb les ridícules rebaixes d’enguany.

El portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Enric Nomdedéu, ha explicat avui que “la ciutadania paga cada any més tributs municipals, entre impostos, preus públics i taxes, que quan Bataller va accedir a l’alcaldia. Eixa és la realitat a la que han de fer front els castellonencs, per més operacions de maquillatge que pose en marxa l’equip de govern”.
El representant de Compromís ha apuntat que “en paral·lel a l’augment dels tributs municipals, cal recordar que ha estat aquest alcalde qui ha posat preu al Bicicas, ha augmentat la zona blava, ha introduït preus públics d’espais esportius i per a actes públics amb ocupació de via pública i un llarg etcètera”.
Enric Nomdedéu ha comentat que “la rebaixa del 1’25% sobre el 8% de càrrec municipal de l’IBI, mentre en paral·lel la base segueix augmentant un 10% anual fruit de la revisió cadastral, fa que en rebut de l’IBI augmente respecte a l’any anterior. Pel que fa a l’impost de vehicles, la ridícula rebaixa des del 2% actual (el màxim que permet la llei) fins un 1,98% és vergonyosa, i representarà un ‘estalvi’ irrisori de 0,93€ per cada turisme i uns 4€ per camió i autobús. El mateix podem dir de la mínima baixada de l’Impost de Contruccions i Obres del 4% al 3,75%”.
Pel que fa a la taxa del fem, “la rebaixa de l’1% és descaradament electoralista i merament cosmètica. En un any en que l’Ajuntament haurà de fer front al pagament d’un milió d’euros per a Reciplasa en concepte de tractament de residus, es fa aquesta mínima baixada de la taxa, mentre aquest milió d’euros s’acabarà pagant indirectament, repercutint-la a la ciutadania amb altres càrregues. Per tant, l’equip de govern mira d’amagar allò que passarà, que és que eixos diners eixirà de les nostres butxaques”.
Enric Nomdedéu ha anunciat que “Compromís votarà en contra d’aquestes modificacions, per entendre que són absolutament insuficients, i que només tenen un interés purament cosmètic. En canvi, sí que recolzament dos modificacions puntuals: la bonificació d’un 50% en l’IBI per als llogaters de pisos de protecció oficial, i la bonificació d’un 90% en l’ICIO en obres d’adequació d’habitatges per a la gent gran. De fet, aquesta proposta la vam presentar des de Compromís com a moció; la nostra proposta incloïa la posada en marxa d’una línia de subvencions per millorar l’accessibilitat de les vivendes de la gent gran, i el PP la va rebutjar”.