Una trentena de persones ha participat en un recorregut urbà per Castelló amb parada en diversos punts del TRAM, l’antic edifici d’Hisenda, el vell asil i més instal·lacions actualment en desús. També s’han citat exemples de projectes mai executats com la Ciutat de les Llengües, la VIU o el Waterfront.

Elevat cost amb escassa rendibilitat. Sota aquesta premissa, de sobres coneguda en les darreres legislatures del Partit Popular en Castelló, l’agrupació Joves del País Valencià – Compromís per Castelló ha volgut posar de manifest i denunciar els nombrosos projectes que en els darrers anys han suposat una elevada inversió pública i que actualment es troben paralitzats, en desús o que tenen nivell de rendibilitat social menor del previst inicialment. La formació ha celebrat durant el matí d’avui el balafiament-tour, una ruta guiada pel casc urbà castellonenc amb l’objectiu de deixar en evidència les malifetes dels successius governs del Partit Popular, tant a nivell municipal com provincial. L’encarregat d’abordar les explicacions en cada parada del tour ha estat el membre de l’executiva local de Compromís, Ignasi Garcia.
“Cal diferenciar entre els projectes en els quals s’han invertit milers d’euros i no funcionen a ple rendiment, els que directament mai es van executar, i també s’ha de tenir en compte la despesa generada pels múltiples lloguers de locals que té l’Ajuntament mentre diversos edificis públics estan buits”, ha destacat Garcia. En aquest darrer punt, un dels que més despesa “innecessària” genera a les arques públiques municipals, des de Joves pel País Valencià s’han destacat la mala gestió en edificis com les antigues dependències d’Hisenda (Hort dels Corders), el Palau de Justícia (Borrull) o l’antic asil de la tercera edat (Avinguda del Mar). Ignasi Garcia ha destacat que, mentre edificis com els citats es troben buits, l’Ajuntament inverteix, només en el districte centre, una mitjana de quasi 300.000 euros anuals en lloguers d’espais per a ús públic com el cas de l’anomenat Edifici Hucha o de la llar situada en el carrer Hort de Mas. Pel que fa a l’antic asil de la tercera edat, el balafiament-tour ha servit per a destacar l’escassa capacitat de previsió de l’equip de govern que, l’any 2004, va adquirir l’edifici per tal d’ubicar les dependències municipals, una iniciativa que va quedar en aigua de borraines però que va suposar un cost de 16,8 milions d’euros que mai es van amortitzar.
El balafiament-tour no ha obviat els projectes fallits que han caracteritzat les darreres legislatures del Partit Popular. Començant pel Palau de Congressos o la Ciutat de les Llengües i passant per l’oblidat Waterfront i la fictícia seu de la VIU a Castelló, Ignasi Garcia ha criticat que “no és només que l’Ajuntament i la Diputació anunciaren amb gran pompositat este tipus d’obres desmesurades que mai es van dur a terme, és que tot i haver estat un fracàs, ens han costat molts diners a tots els castellonencs”. Per exemple, el Palau de Congressos del que ni tan sols es va impulsar el projecte, sí que va tenir un cost de 2,7 milions de euros per a la ciutadania en tant que l’Ajuntament va abonar el disseny de la maqueta a l’arquitecte Santiago Calatrava. Pel que fa a la Ciutat de les Llengües, Garcia ha recordat que el projecte, que en el seu dia fou citat per la pròpia exconsellera Lola Johnson (actualment imputada per presumptes delictes relacionats amb la fallida tècnica de Canal 9) com “el més important de la legislatura”, mai es va arribar a desenvolupar tot i haver costat uns 190.000 euros a la ciutadania. Aquesta quantitat es va malbaratar amb l’elaboració d’un pla de viabilitat que ha resultat inútil i en l’abonament dels sous de “presumptes” treballadors del projecte com l’exalcalde de Castelló, José Luis Gimeno. “Cal recordar que Gimeno va rebre uns 70.000 euros anuals procedents de la Ciutat de les Llengües fins el darrer any 2014 en què es va jubilar”, ha destacat Garcia. En la mateixa línia se situen altres iniciatives com el parc aquàtic Waterfront o la seu de la VIU.
Altre exemple molt greu de balafiament ha estat la plataforma del TRAM pel Parc Ribalta, en la qual es van invertir 2,7 milions d’euros tot i que actualment cap vehicle hi transita. En l’ordre de despeses inferiors, Ignasi Garcia també ha tingut en compte la despesa de 230.000 euros que l’Ajuntament va haver d’abonar a l’empresa privada concessionària de la canalització del riu sec per no haver finalitzat les expropiacions en el termini prèviament establert. O el sou de l’exdirector de l’Aeroport de Castelló, encara sense estrenar, que s’ha situat vora els 82.000 euros fins l’any passat. “També han hagut exemples d’una qüestionable priorització de les necessitats: mentre Diputació ha mantingut la subvenció anual de 170.000 euros a l’escola taurina, ha reduït considerablement les ajudes a la teleassistència”, ha conclòs Garcia.