El TTIP és un tractat que s’està negociant en secret entre delegacions d’experts (força ben seleccionats) i que ens afecta a totes i tots.  Conseqüentment, Compromís ha impulsat una declaració institucional de l’Ajuntament contra aquest Acord Transatlàntic per al Comerç i la Inversió entre la Unió Europea i els Estats Units que es pacta d’esquenes als ciutadans, tant que les poques persones que han pogut fullejar una mínima part de la informació ho fan dins d’una única habitació especial a Brussel·les amb totes les condicions de seguretat imaginables, amb un temps limitat i sense poder traure còpies.  L’eurodiputat Jordi Sebastià ho explicava fa pocs dies a CsPlana.

Ignasi Garcia indica que cal qüestionar l’opacitat de les negociacions d’aquest acord i demanar un debat seriós, rigorós i públic sobre el seu impacte en l’àmbit mediambiental, social i laboral.  Per aixó,  en cap cas acceptarem un acord amb els Estats Units que supose un perjudici per als interessos de la ciutadania europea, s’afirma en la introducció del document que es votarà en la propera sessió plenària del dijous 29 d’octubre.

La Declaració demana, també, que es garantisca la total exclusió de la negociació dels serveis públics de interes general, com ara l’aigua, la salut o l’educació; que es garantisca la implementació efectiva per part dels Estats Units dels drets laborals contemplats per l’Oficina Internacional del Treball; que el sistema actual del ISDS, el mecanisme de resolució de litigis entre inversor i Estat, se substituïsca per un nou sistema que estiga subjecte a principis i supervisió democràtics; i que s’incloga una clàusula específica sobre la protecció de les dades personals.

Jordi Sebastià parla del perill del TTIP  La presentació d’aquesta declaració institucional pot entendre’s com una continuació de la Setmana Internacional contra els Tractats de Lliure Comerç, que des del passat 10 d’octubre ha mobilitzat milers de ciutadans arreu del món demanant l’eliminació de tractats com el TTIP, el TPP, el TiSA o el CETA.  Però aquesta no és la primera vegada que Compromís adopta un posicionament crític davant del TTIP.  Jordi Sebastià va participar a les V Jornades Anticapitalistes de Castelló amb una xerrada sota el títol  La cambra secreta del TTIP.

Algunes curiositats del possible tractat:  1) El parlament europeu no podrà fer cap esmena.  2)  Els documents sensibles seran secrets 30 anys.  3) Les empreses privades podran demandar els serveis públics de sanitat, educació… per competència deslleial!  4)  Haurà llibertat total pels transgènics i la química prohibida per perillosa fins ara a Europa.  5) L’estudi que diu que aquest acord és imprescindible l’ha encarregat la gran banca internacional.  6) Els negociadors són en un 95% representants d’empreses i de lobbies empresarials (i només el 5% restant gent de partits i/o organitzacions cíviques)…

Sebastià es va comprometre a “lluitar sense defallir perquè el Parlament Europeu rebutge taxativament un tractat que, tal com està concebut, canviaria per sempre el nostre estil de vida, vulnerant tots els drets adquirits al llarg de la història”.