La Conselleria d’Educació està treballant en afrontar el pavorós problema que ha deixat el PP.  (Recordem que tot i que avui siga carn de televisions, l’escandalera Gürtel és una broma en comparació amb els 1.000 milions de CIEGSA detectats per la Intervenció General de la Generalitat).

En xifres l’herència rebuda és la següent: dels 1.391 centres educatius públics – 1.004 escoles d’Infantil i Primària, 29 centres d’Educació especial i 358 IES – 703 centres necessiten d’algun tipus d’actuació en infraestructures i això equival al 50% del centres i un total aproximat de 270.000 alumnes afectats.  El full de ruta per a la reconstrucció de les infraestructures escolars es basa en dos compromisos: l’eliminació total de barracons i la construcció de 124 escoles i instituts nous.  En definitiva, l’equip de Vicent Marzà proposa:

Nou model transparent i clar:  Planifiquem segons les necessitats educatives no en funció de les xarxes clientelars. S’han acabat les promeses per guanyar vots i l’opacitat en les dades. Criteris objectius clars i ordre d’actuacions públic.

Centres nous:  Amb aquest pla ens comprometem a construir 124 centres educatius nous i les adequacions en 116 centres més per acabar amb el problema de centres parcialment en barracons.

Objectius clars:   Qualsevol persona podrà consultar les llistes organitzades i baremades amb rigor per ordre d’actuacions.  S’ha acabat construir col·legis perquè l’alcalde és amic del conseller.  Construïm i actuem a partir de les necessitats educatives.

Honestedat, transparència, eficàcia:  Reconstruir el sistema educativa valencià amb infraestructures de qualitat, aules dignes i una gestió absolutament transparent, on qualsevol ciutadà podrà consultar l’ordre d’actuacions en base a criteris objectius, no a amiguismes ni xarxes clientelars.

És un full de ruta ambiciós que demanarà esforç i treball. Això és el que presenta l’equip de Vicent Marzà, treballar per les persones i els serveis públics.  Abans, es treballava pels interessos dels amics i del partit, quan no directament hi havia pràctiques delictives en la gestió de les infraestructures educatives.

Hem d’afrontar dificultats per la situació heretada

– Moltíssimes necessitats d’actuació: com hem dit, més de 700 actuacions, que inclouen 124 grans obres i 119 actuacions per eliminar els barracons. Per comparar: l’última legislatura del PP es van fer 29 grans obres. Nosaltres en plantegem 124 (més les 116 d’eliminar els barracons i les 463 menors que s’han d’anar fent en paral·lel).

Manca de recursos econòmics pel finançament injust:  Amb el finançament en la mitjana de les CA, tindríem aproximadament 300 milions més al pressupost d’Educació a l’any.  Tot i no disposar dels recursos que ens toquen, les prioritats han canviat i es farà un esforç pressupostari per tirar endavant.

Manca de recursos humans:  El desmantellament del Servei d’Infraestructures de la Conselleria paral·lel a l’engreixament de CIEGSA per col·locar amics i familiars i construir amb sobrecostos.  Això ha creat una situació d’embut en la gestió que han patit els nostres ciutadans.  Fem front a esta situació amb un pla de xoc de personal a Infraestructures i als serveis administratius de Contractació, etc., per agilitzar les gestions.

Estos dies hem vist clarament que no hi havia cap interès per cuidar i potenciar una educació valenciana pública i de qualitat.  És més, mentre CIEGSA actuava com una conselleria en B i ens feia perdre cabassos de diners als valencians amb les escoles sense fer, milers de famílies, docents i ajuntaments eren enganyats amb promeses incomplides sobre noves construccions. Ara és l’hora de l’honestedat i les solucions.

Altres actuacions

Es preveuen altres actuacions de diferent profunditat, que s’aniran realitzant simultàniament.  Educació està treballant en coordinació amb els ajuntaments afectats. Són 463 centres que necessiten algun tipus de reforma o rehabilitació.

Aquestes reformes són molt diverses i tenen una relació directa amb el manteniment de les infraestructures i les instal·lacions escolars. No suposen riscos en el funcionament diari del centre, però cal fer front per evitar situacions com les que s’ha trobat l’actual govern de la Generalitat.