Més de 250 ajuntaments de tot el País s’han sumat al manifest en defensa de la reforma del sistema de finançament autonòmic (ja aprovat per unanimitat en les Corts i recolzat pels agents socials) per a evidenciar que les corporacions locals també diuen ‘prou” al fet que el país estiga deliberadament maltractat pel Govern estatal.  L’acte s’ha celebrat en el Palau de la Generalitat, amb la presència de Ximo Puig, Mónica Oltra, consellers i Enric Morera, entre altres.

Puig ha incidit que el que demana la Generalitat és que els seus ciutadans siguen tractats per l’Estat com la resta i ha lamentat, a més, que a l’infrafinançament se suma el fet que el Govern “estreny i ofega fort i sense compassió” en exigir més retallades encara que “gasta l’imprescindible.  Sense finançament autonòmic no hi ha autogovern i ningú vol una Generalitat descafeïnada”, ha apuntat indicant, davant la proximitat del 25 d’Abril, que “no pot haver-hi una altra batalla d’Almansa per a la Comunitat Valenciana”.

Multitudinària manifestació a València

Una gentada s’ha juntat en la mani convocada per ACPV, partits com Compromís, CUP, EU i ERC, indicats com CCOO i Intersindical i un munt d’entitats i associacions d’arreu del País.  Sota el lema “Fem País València”, els manifestants reclamaven anar més lluny en el canvi per una millora de la llengua i la cultura pròpies , un finançament just, la recuperació de TV3 i la ràdio i televisió valencianes i una llei d’igualtat lingüística.  La mani ha recorregut el centre de la ciutat amb un ambient festiu amenitzada la marxa per diverses muixerangues i la música de dolçaines i tabalets, fins arribar a la plaça de bous on, després de massa anys, tornava a fer-se un acte que omplia tot l’espai amb música i festa.

Amb l’aforament complet i sota el lema “Festa per la Cultura”, l’ACPV ha incidit que es tracta de gaudir d’una diada que obre el camí d’un futur de treball per la llengua i la cultura” que es comprometen a impulsar, reforçats per l’empenta de la resposta ciutadana.  Al festival participaren mig centenar de cantants i grups de música i cultura popular, entre ells, Lluís Llach i Feliu Ventura, a més d’Al Tall, Smoking Souls, Clara Andrés, Carles Belda, Amadeu Vidal, Carraixet i Aspencat.