El ple de l’Ajuntament va aprovar un conjunt d’iniciatives que confirmen que la ciutat està vivint una nova etapa.  I no menys important, fent bones l’honestedat i eficiència de l’equip de govern, s’ha tancat 2015 amb el millor tancament pressupostari des de fa més d’una dècada amb 19,7 milions de romanents.

ESCOLES INCLUSIVES  Els cinc grups van recolzar la declaració institucional presentada per Compromís, Castelló en Moviment i PSPV sobre escoles inclusives amb la incorporació de la llengua de signes.  Proposa demanar a laConselleria que realitze una anàlisi “de la situació en la qual ens trobem que compte amb aportacions de les entitats, associacions i col·lectius, mirant quines són les seues necessitats i expectatives, l’estudi d’experiències a la Comunitat, en altres regions i també a nivell europeu i la recollida d’informació dels especialistes”.

DIVERSITAT SEXUAL  S’aprovà una moció que declara a Castelló com a “municipi respectuós amb la diversitat sexual i amb la realitat de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals i contrari a la discriminació de les persones per raó de la seua orientació sexual i/o identitat de gènere”.  També s’acordà acorat incloure la diversitat afectiu-sexual i familiar com a tema en els programes de formació del personal municipal i es farà onejar la bandera que identifica al col·lectiu LGTBI en la façana de les noves dependències municipals durant la setmana del 17 de maig per a donar suport simbòlic als canvis socials reclamats per les persones i col·lectius LGTBI.

RODALIA  El servei ferroviàri de proximitat va ser de nou protagonista en una sessió plenària. I s’aprovà una declaració institucional presentada per quatre dels cinc grups polítics per la qual s’insta al Govern central a crear el nucli de Rodalia de Castelló “amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió a Tortosa”.

Enric Nomdedéu mantenint la campanya que Compromís i Podem van encetar per reclamar un Rodalia digne va regalar a cada regidor de la corporació la xapa de #RodaliaCastelló.

Aquesta declaració exigeix també que es garantisquen unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents i el llançament d’una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per a poder beneficiar-se de descompte pel seu ús.

ADAPTACIÓ PARCS INFANTILS  Altra proposta aprovada es referia a l’accessibilitat motora, visual i cognitiva dels parcs infantils de la ciutat presentada per Ciudadanos.  La moció proposa dur a terme de forma progressiva l’adaptació dels parcs ja existents i garantir que els de nova creació comptaran amb elements adaptats.  El Govern municipal ha recolzat aquesta iniciativa “posat que ja s’estan incorporant progressivament jocs infantils adaptats en les renovacions de mobiliari en els parcs i aquesta moció suposa reforçar aquest camí ja iniciat”, segons ha explicat Sara Usó.

TANCAMENT PRESSUPOSTARI  El Govern municipal també va donar compte del millor resultat pressupostari des de 2004, amb 19,7 milions de romanent de tresoreria. “El romanent és el doble de la suma dels vuit anys anteriors i ens va a permetre destinar 8,7 milions per a inversions financerament sostenibles; 5,4 milions per a amortitzar crèdits onerosos i 5,3 milions per a disposar d’un fons de liquiditat que agilitze el pagament a proveïdors”, segons explicà Antonio Lorenzo.

El periode mitjà de pagament a proveïdors va passar de 13,36 dies al gener de 2015 a 6,49 dies al desembre i, per exemple, el compte 413, que arreplega les obligacions no incorporades al pressupost a final d’any, té el saldo més baix des que es creara en 2006: 178.000 euros. Una xifra que evidencia el compromís amb una gestió àgil i respectuosa amb els proveïdors.  Per a fer-se una idea de com gestionava el PP, en els anys 2006 i 2007 previs a la crisi, aquest compte 413 estava entorn als 17 milions d’euros.

ORDENANÇA MOSQUITS TIGRE  El ple també aprovà de forma provisional l’ordenança per a la prevenció i control del mosquit tigre a la ciutat en la qual s’estableixen les mesures que hauran d’adoptar ciutadans i ciutadanes per a evitar la proliferació d’aquest tipus d’insectes.  Castelló se sumarà així als municipis amb aquest tipus d’ordenança que regula l’actuació en l’àmbit privat, on es registren el 80% dels focus de mosquit tigre.

BOUS AL CARRER  El ple no va arribar a debatre una moció sobre bous al carrer retirada, en l’últim moment (veure article d’Enric)