El ple de l’Ajuntament va aprovar una moció impulsada pels grups municipals de PSPV, Compromís i Castelló en Moviment, els tres signataris del Pacte del Grau, per la qual s’acordà la creació d’un consell consultiu sectorial d’accessibilitat com a forma de disposar d’un mecanisme de diàleg permanent i coordinació en el si de l’administració local, que evite incoherències i espais-frontera a l’hora d’engegar programes des de les diferents àrees.

Aquest Consell, que estarà format per representants tècnics, establirà les vies mitjançant les quals canalitzar les reclamacions d’usuaris en matèria de discapacitat, assistirà i assessorarà als òrgans competents en l’exercici de les seues funcions, facilitant la participació dels col·lectius afectats i estudiarà, tractarà, valorarà i dictaminarà tots aquells expedients sobre concessió de llicència d’obra i/o obertura de negocis que pogueren plantejar la creació de noves barreres.  Finalment, aquest òrgan també desenvoluparà les funcions de control i seguiment de l’estat de l’accessibilitat en la ciutat i podrà tramitar propostes d’actuació a través dels òrgans corresponents.

L’aprovació d’aquesta moció també implica l’impuls de la figura de la Inspecció d’Accessibilitat en l’àmbit dels serveis tècnics municipals que vetlarà pel compliment de l’Ordenança Municipal d’Accessibilitat Universal.  La inspecció detectarà i informarà sobre barreres d’accessibilitat en el mig urbà, en l’edificació, el transport i en la informació i comunicació de l’entorn municipal.  Aquesta vigilància serà, a més, complementada per la resta de serveis d’inspecció municipals i per la Policia Local. Tant el Consell com la Inspecció faran les aportacions oportunes a l’Ordenança d’Accessibilitat.

Aquesta moció dóna compliment al Programa de Govern pactat per les tres forces polítiques, on s’arreplega el compromís de crear una comissió d’accessibilitat, potenciar la mateixa en el transport públic, així com engegar un pla d’accessibilitat amb itineraris urbans.

Dret a la maternitat per a lesbianes i dones solteres  El ple aprovà, també, una declaració institucional, presentada per Castelló en Moviment, mitjançant la qual es reclama al Ministeri de Sanitat que retorne a la cartera de serveis bàsics el dret a l’accés a la reproducció assistida per a parelles de dones i dones solteres, i reclama al Govern Central l’aprovació d’una llei integral trans.

Qualsevol dona, independentment de la seua orientació sexual, ha de tenir dret a la maternitat i és necessari posar fi a la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida a través de la sanitat pública posat que és un dret emparat per la llei que no pot ser socavat pel fet de no tenir parella masculina.

Debat sobre les celebracions taurines  També s’aprovà una esmena a la totalitat proposada per Ciudadanos a una moció presentada per Castelló en Moviment per declarar la ciutat municipi contrari a les celebracions taurines.  La proposta havia incrementat la presència de públic al plenari i a les portes de l’Ajuntament.

L’esmena aprovada planteja que les administracions no han de ser protaurines però sí han de garantir les llibertats individuals, així com el compliment estricte de les lleis i els reglaments; a més estableix que permetrà el normal desenvolupament de les activitats taurines que siguen practicades conforme a la normativa reguladora, sense censurar-se o prohibir-se utilitzant una via administrativa contrària a dret.

Altres assumptes  El ple també va aprovar, per unanimitat, la moció de Ciudadanos sobre l’obligatorietat de la implantació del telèfon únic d’emergències 112 en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.  I no van prosperar la moció del PP sobre impulsar un fòrum ciutadà de seguiment de les qüestions sanitàries que afecten a Castelló; la de Castelló en Moviment sobre la inclusió en el nou PGOU de criteris que asseguren la salut de les persones i del medi ambient en relació al traçat de les línies d’alta tensió que transcorren pel terme municipal; ni la de Ciudadanos per a potenciar el servei de mediació de la Policia Local.