El Rallye de la Ceràmica, que recorrerà divendres i dissabte les carreteres de Castelló, va ser presentat ahir a l’Ajuntament de la ciutat. La prova celebra la seua vigesimoctava edició consolidada com una de les competicions més importants del calendari nacional i puntuable per al campionat regional de ral·lis de la Comunitat Valenciana. El divendres es dedicarà a les verificacions administratives i tècniques mentre que el dissabte se celebrarà la competició com a tal. Amb una etapa i quatre seccions que es recorren dues vegades cadascuna, el ral·li cobrirà un total de 389,5 quilòmetres, 115 d’ells cronometrats, i congregarà a més de 40 participants.


El regidor d’Esports, Enric Porcar, qui ha estat acompanyat en l’acte de presentació per Emilio Marmaneu, director de la prova, i Javier Martínez, president del Rallye Club Castelló, entitat organitzadora, ha reiterat el suport del consistori a una carrera “amb una tradició indiscutible, com ho demostren l’expectació que suscita i la gran quantitat de públic que congrega a les carreteres per on transcorre”. Porcar ha destacat la bellesa del paisatge que travessa el ral·li. “Es nota que els organitzadors coneixen a fons la nostra província perquè els trams escollits són preciosos”, ha dit el regidor.


El recorregut és el mateix que el de l’any passat i travessa tres comarques: la Plana, l’Alt Millars i l’Alcalatén. Argelita-Llucena, Cedramán-Lludient, Pantà del Sitjar i Costur-Vilafamés són els trams contra el rellotge. “El traçat és molt variat, es barregen trams amb pujades i baixades ràpides al costat d’altres més tècnics”, ha assenyalat Emilio Marmaneu, qui ha apuntat que “el Rallye de la Ceràmica és molt exigent, els pilots han de donar el millor de si mateixos per tenir opcions de triomf”.


L’organització d’aquest tipus de competicions té molt presents les mesures de seguretat. “Intentem que cada any siguen més estrictes perquè es puga compaginar la diversió dels aficionats amb l’absència de riscos innecessaris”, ha assegurat el director del ral·li, qui treballa estretament amb la Guàrdia Civil de Trànsit, que destinarà a la prova una quinzena d’agents. Seran algunes de les prop de 300 persones que treballen perquè l’esdeveniment siga un èxit, des de comissaris, cronometradors i radioaficionats a membres de Protecció Civil, bombers, grues, ambulàncies, metges i personal sanitari.

Tant Martínez com Marmaneu han recalcat que la major part del pressupost, atés que no hi ha premis en metàl·lic, es destina a mesures de seguretat per intentar que no hi haja cap accident ni entre els pilots ni entre el públic. Per aquesta raó, abans de cada tram es repartirà entre els aficionats un tríptic amb les mesures de seguretat que cal observar durant la carrera. “El més important és col·locar-se en una posició elevada respecte a la carretera. Romandre junt a la carretera és molt perillós”, han advertit.

El Rallye de la Ceràmica arrancarà a les 8.30 a la seu del Patronat d’Esports, on també conclourà al voltant de les 20 hores. En el pavelló poliesportiu Víctor Cabedo, a Onda, estarà instal·lat el parc d’assistència, on els cotxes seran sotmesos a les reparacions i revisions necessaris. Dotze hores després de la sortida, Castelló coneixerà el nom dels guanyadors d’una de les seues competicions més senyeres. Entre els favorits no faltarà una de les llegendes de la prova, guanyador en diverses ocasions i un pilot al qual sempre cal donar entre els favorits. Es tracta de Santi Carnicer, que conduirà el seu inseparable Ford Fiesta R5 amb l’objectiu de treure’s l’espina de l’última edició, quan se li va escapar el triomf per només un segon. La nota anecdòtica serà la presència de Santi Cañizares, ex porter internacional del Real Madrid i Valencia CF, i fervent aficionat a la velocitat, al volant d’un dels Porsche en competició.

Cañizares no serà l’únic participant de fora de la província. Segons ha informat Javier Martínez, president del Rally Club Castelló, “hi ha 15 inscrits vinguts de Catalunya, el País Basc i Madrid, senyal que el Rallye de la Ceràmica manté el seu poder de convocatòria”.