Aprofundir en el canvi de model energètic i en noves formes de consum han sigut alguns dels objectius del I Congrés Ecooolocal, en el qual l’Ajuntament de Castelló ha participat junt a altres 27 municipis. La trobada, celebrada a Madrid, pretén utilitzar el potencial de l’administració local per activar la transició energètica ciutadana gràcies, entre altres coses, a la seua proximitat amb les persones que habiten el territori.

En el fòrum, on han estat representats grans municipis del canvi com Madrid i València al costat d’altres com Castelló, Vitòria-Gasteiz, Rota, Rivas-Vaciamadrid i representants de les illes Balears, s’ha debatut sobre com aconseguir una gestió més eficient del consum d’energia, a més d’analitzar els contractes de subministrament buscant dirigir-se cap a un altre model energètic més sostenible amb el medi ambient.

“La nostra meta és millorar l’eficiència energètica de les instal·lacions municipals, així com dels contractes de subministrament per anar cap a un nou model que passa, ineludiblement, per utilitzar cada vegada més energies renovables”, ha destacat Ignasi Garcia, regidor de Modernització. Garcia lamenta que “Castelló ha tingut una administració que signava contractes amb les empreses subministradores d’energia però no rebia ‘inputs’ i, per tant, ens faltaven dades per analitzar adequadament la forma de millorar els contractes i ajustar les despeses”, ha assenyalat el regidor.

El model de funcionament d’aquest fòrum és crear un equip energètic plural, amb agents polítics i tècnics de diferents àrees de govern, el qual genera noves formes de col·laboració i possibilita l’elaboració de propostes concretes que activen en matèria d’energia a la ciutadania de la localitat. Aquest equip es submergix en un procés d’anàlisi i diagnosi per tal d’alliberar recursos i poder-los aprofitar, dins el procés normatiu municipal, l’any pressupostari.

Els ajuntaments participants han aprofundit així en aspectes com el canvi de model energètic, noves formes de consum i metodologies més recents per educar la ciutadania en un consum responsable, sempre buscant una major eficiència. En aquest apartat es va presentar l’impacte generat per una de les mesures del projecte Ecooolocal, el programa ’50/50′, al costat del alumnat de dos centres escolars que han participants en l’experiència.