L’Ajuntament de Castelló serà la primera ciutat d’Espanya a incorporar la perspectiva de gènere a l’hora de planificar l’urbanisme dels pròxims anys, mitjançant el seu Pla General. Així de contundent es manifestava Eva Álvarez, arquitecta doctora del departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat Politècnica de València durant la celebració de la jornada de treball i formació ‘Criteris per a l’aplicació de la perspectiva de gènere en l’urbanisme’, que es va celebrar recentment en l’Ajuntament de Castelló i a la qual va acudir un nodrit grup de personal tècnic del consistori.

Aquesta jornada s’emmarca dins del procés d’incorporació de la perspectiva de gènere dins del Pla General de la ciutat i pretén donar llum sobre aquest tema i evidenciar, segons la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal, “com afecten les decisions urbanístiques en la vida de les persones. Aplicar la perspectiva de gènere implica pensar en totes les persones i encara que no se centra exclusivament en les dones, aquestes ixen beneficiades, perquè quan es pensa en la diversitat de la ciutadania, elles també estan incloses”.

Brancal ha recordat que “tradicionalment les ciutats han sigut planificades per homes i per a homes, atenent només a un tipus d’ús: home, amb certa posició econòmica i que disposa de vehicle propi i, evidentment, dins d’aquestes característiques la majoria de dones estan absolutament excloses”. La perspectiva de gènere en l’urbanisme pretén donar un gir a aquesta concepció de l’ús de la ciutat, entenent que també viuen un altre tipus d’homes, i també dones, xiquets i xiquetes, persones majors, immigrants o persones amb problemes de mobilitat i “cal planificar una ciutat amable per a tots, que pense en les característiques i problemàtiques de cadascun, que atenga a la diversitat de la ciutadania”.

La perspectiva de gènere en l’urbanisme “tracta també d’incorporar la vida quotidiana al planejament de la ciutat. Si la igualtat entre homes i dones fóra real, beneficiaria a tots dos de la mateixa manera. Però com de moment açò no és així, són les dones les que ixen beneficiades en unes polítiques urbanístiques que les tinguen en compte”, ha afegit la vicealcaldessa.

Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, Rafa Simó, ha subratllat que es tracta de “democratitzar el Pla General i dissenyar-ho a la mesura de la seua vertadera protagonista: la ciutadania”. A més, ha recordat que en el portal web www.plageneralcastello.es (pestanya perspectiva de gènere) es pot contestar una enquesta online sobre la percepció que una persona puga tenir sobre la ciutat.