Ruiz afirma que “continuarem treballant per donar solució a totes les peticions durant el pròxim any, per poder donar una sepultura digna a tots els represaliats durant el franquisme”

La regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha valorat els resultats de la primera intervenció de la fossa comuna del Cementiri Civil de Castelló a càrrec de l’equip arqueològic Arqueoantro i amb la col·laboració del Grup de Recerca de la Memòria Històrica en el treball d’investigació i recerca dels familiars. “Continuarem treballant per donar solució a totes les peticions durant l’any 2019” ha manifestat la regidora.

L’equip d’arqueòlegs Arqueoantro, encapçalada per Miguel Mezquida, ha finalitzat els treballs amb un total de 13 cossos exhumats. Ara el pròxim pas és “acabar de netejar les restes, encaixar-les i portar-les a Madrid per poder començar les proves d’identificació, que poden tardar entre un any i un any i mig en saber-se els resultats”, ha assenyalat Miguel Mezquida.

Les primeres intervencions de la fosa comuna del Cementiri Civil de Castelló van començar amb tres peticions referents a Rafael Prades, Eduardo Ferreres i José Monfort, tres intervencions diferents en tres files diferents. En la primera intervenció, que correspon a Rafael Prades, finalment es van trobar 5 cossos, dos d’ells en caixes de reducció més dos cossos més al costat de Rafael. En la segona, on se situava Eduardo Ferreres, se van exhumar 4 cossos, i en la tercera i última, referent a José Monfort, se van exhumar 4 cossos més; en total 10 cossos més dels que estaven prevists i dels quals es faran les proves d’ADN durant l’any que ve.

Del total de cossos exhumats, s’han aconseguit 10 mostres d’ADN per poder comparar-les amb les restes trobades, i des de Grup de Recerca de la Memòria Històrica, estan buscant els familiars de la resta de cossos exhumats per a poder indentificar-los i “poder-los donar una sepultura digna” ha afirmat la regidora de Cultura.

Verònica Ruiz ha explicat que “per a gener de 2019 es farà la contractació adient per començar la segona fase d’intervencions per tal de donar resposta com més prompte millor a les 16 noves peticions que han arribat al Grup de Recerca de la Memòria Històrica”.

Juan Luís Porcar, portaveu del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica, ha afirmat que “hem apel·lat a l’Ajuntament per la predisposició que ens va mostrar des del primer moment, i per això en aquesta segona fase tornarem a fer-ho”; al que la regidora de Cultura, Verònica Ruíz ha agraït “la seva tasca en la recerca dels familiars i la lluita davant les institucions per aconseguir que els represaliats durant la Guerra Civil puguen tindre un enterrament digne”. Així mateix, l’edil també ha volgut donar les gràcies a l’equip d’arqueòlegs Arqueoantro “pel treball realitzat i la seva sensibilitat, tant pel tracte als familiars com pel tracte que se li ha donat a les víctimes, i per ajudar en aquesta causa”.