L’equip liderat per l’actual vicealcalde posarà en marxa una oficina per a agilitzar Edificant, albergarà el Museu de la Ciutat (MUCC) en l’antic asil i durà a terme una tributació justa, progressiva i flexible

Castelló de la Plana, 17 de març de 2019

Compromís per Castelló ha celebrat aquest matí la presentació d’Ignasi Garcia com a candidat a l’Alcaldia de l’Ajuntament de Castelló, després d’un procés de primàries que és “tecnologia punta democràtica” i en el qual Garcia va obtindre el suport de més del 90% dels votants.

En la seua presentació, Garcia ha estat acompanyat pel conseller i cap de llista a les Corts per Castelló, Vicent Marzà; pel cap de llista al Congrés, Joan Baldoví; per la candidata al Congrés per Castelló, Marta Sorlí; i per la candidata a les Corts per Castelló, Belén Bachero, que a més ha exercit com a presentadora i moderadora de l’acte. A més, Garcia també ha estat acompanyat pels primers candidats de la llista municipal de Compromís a l’Ajuntament de Castelló: Ali Brancal, Verònica Ruiz, Francesc Mezquita i Pau Sancho.

Així, durant la presentació els candidats municipals han destacat totes aquelles polítiques que Compromís ha pogut posar en marxa durant la present legislatura. El candidat a l’Alcaldia ha recordat que gràcies a Compromís “hem sigut capaces de fer polítiques que cohesionen la ciutat i ens fan més humans, com reobrir un centre de dia que acompanya als malalts i facilita la vida de les famílies, donar-los oportunitats laborals als joves i als majors de 55 anys, donar-li ús a espais públics desaprofitats per a crear comunitat o donar mostra de la ciutat solidària i acollidora que és Castelló rebent amb els braços oberts als refugiats de la guerra”.

Verònica Ruiz ha posat èmfasi en què durant la legislatura “hem posat en valor el nostre patrimoni artístic, documental i històric amb el Castell Vell, la vila romana de Vinamargo o el Refugi Antiáeri de Tetuan, tot sota el paraigües del MUCC, el primer pla museològic de Castelló. Però també hem sigut capaços de traure de l’UCI al Planetari del Grau que el PP habia anat matant a poc a poc i hem recuperat l’estabilitat i la dignitat artística i anímica de la Banda Municipal de Castelló. Per últim, Ruiz ha dit que “hem exhumat les fosses comunes del cementeri civil de Castelló sense cap ajuda de cap administració i gràcies a Compromís complirem la Llei de Memòria Històrica per a fer que el monument del terror que tenim just ací darrere isca d’una vegada per sempre dels carrers de Castelló”.

Francesc Mezquita ha volgut destacar, per la seua part, “la permanent atenció als centres docents, no solament des del punt de vista estructural, també referent a projectes d’àmbit col·laboratiu; la posada en marxa de les aules públiques de dos anys i, en definitiva, la il·lusió generada gràcies a que la política ha trucat a les portes de les cases”. A més, aquestes polítiques han fet possible que “haja augmentat la confiança de la ciutadania en els polítics i les institucions”, com ha destacat Ali Brancal i han sigut possibles perquè Compromís “ha canviat la manera de fer política, arribant a acords i comptant amb la participació de tota la ciutadania”.

Els candidats municipals han coincidit en la necessitat que Compromís lidere el pròxim govern de la ciutat perquè “farem polítiques més valentes”, com ha dit Pau Sancho; perquè “som la garantia que hi haja canvis reals i que en les nostres accions estiga present l’honestedat, la transversalitat i la transparència”, segons Brancal; o perquè “exigirem a Madrid, amb Joan Baldoví i Marta Sorlí en el Congrés, una llei de treball que elimine el sostre de cristall”, ha defensat Ruiz.

A més, Garcia aposta per “ampliar el nombre d’aules d’infantil per a fer realitat la nostra reivindicació d’oferir a la nostra ciutadania una educació pública i gratuïta dels zero als tres anys. I aqueix treball que hem començat a fer amb els col·legis, dignificant els espais on van els nostres xiquets a aprendre cada dia, el continuarem amb les residències de la nostra gent gran i amb els centres de salut. Farem d’ells els espais dignes que la nostra ciutadania necessita”.

Quant a l’àrea de Cultura, Verònica Ruiz, ha anunciat que l’antic asil acollirà la seu del MUCC i es realitzarà una “reforma integral de la biblioteca del carrer Major a més d’albergar una sala de lectura en l’espai de l’antiga estació”. Per part seua, Mezquita ha avançat que Compromís posarà en marxa una oficina de projectes per a agilitzar la tramitació de les reformes i construccions del Pla Edificant i iniciarà el primer Pla de Formació Professional”.

En la seua intervenció Brancal també ha destacat que a partir del 27 de maig Compromís apostarà per una “tributació justa, progressiva i flexible que tinga la capacitat d’adaptar-se a les necessitats específiques i puntuals i ho faça des de la perspectiva feminista que ja hem començat a impregnar en aquesta legislatura”. Per part seua, Sancho ha apel·lat a l’honestedat de la coalició en afirmar que “ens comprometem a realitzar tot allò que portarem en el nostre programa de govern després d’arribar als acords necessaris per a aconseguir l’Alcaldia de la nostra ciutat”.

A continuació, ha arribat el torn de Joan Baldoví, cap de llista de Compromís al Congrés, qui ha destacat que “Compromís no som una altra cosa que els valencians i les valencianes del carrer, per això les enquestes diuen que som la força més útil per als nostres interessos. I és que som la veu insubornable d’aquest país perquè mentre uns altres es passen la campanya parlant de Catalunya i Espanya, nosaltres serem els únics a parlar d’allò que ens interessa als valencians i valencianes: de l’infrafinançament, de la taronja, de les inversions que ens fan falta o de les conseqüències del Brexit per a la nostra economia exportadora. Si Compromís no està a Madrid, tingueu per segur que ningú parlarà de nosaltres, els valencians i les valencianes. I us assegure que, si Compromís és decisiu, ni Pablo Casado ni Albert Rivera tocaran bola i serem la garantia que hi haja un govern de progrés a Madrid”.

La candidata per Castelló al Congrés, Marta Sorlí, ha defensat que “durant molts anys ens han dit que només es podia escriure la història d’una manera. I ara ens diuen que només podem escriure la història amb grans banderes. Però la realitat és que Compromís hem demostrat que és possible escriure la història d’una altra manera, que es pot escriure la història en clau valenciana posant la dependència per davant dels amiguitos del alma, sent exemple a Europa en lluita contra la corrupció, parlant de l’AP7 i del seu alliberament, posant com a exemple el Xarxa Llibres que permet tindre els llibres gratuïts als nostres xiquets i xiquetes, o on el feminisme és una prioritat. I és que en Compromís som especialistes a reescriure la història”.

El conseller i cap de llista per Castelló a les Corts, Vicent Marzá, ha volgut destacar que la Unió Europea ens reconeix “quatre qüestions primordials: som el territori d’Europa que més ha avançat en la lluita contra la corrupció; som un exemple com a experiència de bon govern a l’hora de generar treball i un dels artífexs d’això és Enric Nomdedéu; la inversió estrangera ha pujat un 50% i som reconeguts com a exemple en la política d’ensenyament i aprenentatge de llengües i gestió del plurilingüisme; i, finalment, som referència a ser un poble d’acolliment que no vol que ningú més morga a la Mediterrània i per això el dispositiu de benvinguda del Aquarius és l’exemple europeu”.

Marzà també ha destacat “dues coses molt valentes que ningú s’atrevia a fer: hem sigut el primer govern que ha desprivatitzat la sanitat perquè no es faça negoci amb la salut dels valencians i les valencianes i hem sigut els primers a dir que l’habitatge és un dret que s’ha de garantir, que no pot haver-hi gent sense casa i cases sense gent i ho hem posat en una llei que la dreta ens ha volgut tombar”.

Finalment, en el seu discurs de tancament Ignasi Garcia, ha destacat que “la gent valora als polítics de Compromís com a accessibles, pròxims i honestos. Som nosaltres els qui hem garantit els drets de les persones i els qui tenim clar que no pot haver-hi llibertat sense justícia ni justícia sense igualtat”.

Garcia ha fet una crida a la ciutadania en alertar que “si no estem nosaltres tornaran ells, els d’abans. Aqueixos personatges que ja han demostrat que no tenen cap problema a desfer tots aquests avanços que s’han aconseguit gràcies a Compromís, perquè no tindran cap problema a tornar a pujar les ràtios escolars i tornar a posar a 30 xiquets amuntegats a les aules de Castelló. Aqueixos personatges que no tindran cap problema a tornar a privatitzar els serveis públics que hem aconseguit recuperar. I per això és tan important que Compromís lidere la Generalitat i l’Ajuntament de Castelló”.