Les activitats de commemoració s’allargaran durant tot el cap de setmana i inclouen xarrades i tallers

El Planetari de Castelló ha preparat un seguit de propostes que giraran al voltant de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb la col·laboració de BP. Per a conéixer de primera mà la programació impulsada pel consistori i la multinacional, han participat en les activitats l’alcaldessa, Amparo Marco, i la regidora de Cultura i Feminisme, Verònica Ruiz, acompanyades pel director de la refineria de BP de Castelló, Francisco Quitana.

Per a Marco “iniciatives com aquesta serveixen per a visibilitzar el paper de les dones en la ciència, un àmbit tradicionalment masculinitzat. A més, donar a conéixer referents femenins contribueix a fomentar la vocació científica entre les xiquetes i reduir la bretxa de gènere en aquesta matèria”. En aquesta mateixa línia s’ha manifestat Ruiz, qui ha reconegut “el gran valor d’una idea, sorgida de les treballadores de BP, a la qual el Planetari, com a centre de divulgació i promoció de la ciència, ha volgut sumar-se” i “la gran faena que realitzen aquestes dones per a transformar no sols el mercat laboral, sinó el món”.

Durant la jornada d’ahir i la de hui s’han impartit un total de sis xarrades destinades a l’alumnat de 1r d’ESO, en què s’ha donat a conéixer el treball de les tècniques i enginyeres de la refineria de BP. Les professionals han explicat els i les joves les seues experiències des d’una perspectiva de gènere.

Demà, dissabte 8 de febrer, tindrà lloc un taller familiar per commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta, en el qual els participants hauran de completar un itinerari amb diferents tasques que es desenvolupen a la refineria i realitzar experiments relacionats amb la indústria. El Planetari oferirà dues sessions, una a les 17.00 hores i l’altra a les 18.00 hores, obertes al públic familiar i pensades per a xiquetes i xiquets 4 a 12 anys.

Finalment, diumenge 9 de febrer a les 11.00 hores, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, es realitzarà un taller en què s’explicarà tot el treball i les investigacions realitzades per la física, científica espacial i matemàtica estatunidenca Katherine Johnson. La proposta, titulada ‘Katherine Johnson, la dona que ens va portar a la Lluna’, consisteix en la realització d’un taller on els assistents coneixeran les investigacions desenvolupades per aquesta excepcional científica en el projecte de l’Apol·lo 11, a més de construir una maqueta d’un mòdul lunar amb materials reciclables.