La consellera Mireia Mollà participa en la presentació de la campanya ‘Un marró de tots’ per a acostar l’educació ambiental a associacions, hostaleria i comerç i a peu de contenidor

L’Ajuntament de Castelló ha presentat la campanya ‘Un marró de tots’, un projecte que aspira a promoure la separació de restes orgàniques al recentment activada xarxa de contenidors marrons, la qual ha convertit la ciutat en una de les pioneres a l’Estat en la implantació d’aquest sistema. És per això que l’equip d’educació ambiental de la iniciativa ha programat més de 150 accions informatives que es desenvoluparan tant a peu de carrer, com en visites a entitats veïnals i altres associacions i a grans productors (com hostaleria i comerç d’alimentació) .


La consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica , Mireia Mollà; l’alcaldessa, Amparo Marco, i el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, han presentat hui la campanya que durarà fins al novembre i que implicarà també la creació d’una pàgina web amb informació i materials didàctics, la distribució de fullets i cartelleria per a establiments i ciutadania i la instal·lació de diversos punts d’informació mòbils.

“Integrar l’educació ambiental en els plans locals de residus no sols contribueix a la millora de la gestió sinó que crea llocs de treball en el municipi, adaptats a l’activitat econòmica sostenible que en matèria de residus ja representa més d’un terç de l’economia circular en el territori”, ha afirmat la consellera, qui també ha estat acompanyada pel director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer. Mollà ha assenyalat que el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana ja contempla la figura de l’educador ambiental per a donar “un servei a la ciutadania, el comerç i les empreses sobre les millors pràctiques en matèria de gestió de residus i les oportunitats de l’economia circular”.

La consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha valorat aquest model pioner que advoca per incentivar i acompanyar els veïns i veïnes en la separació en origen, necessària per a una gestió global dels residus, destacant que Castelló de la Plana és la primera capital de província a disposar d’aquest nou servei. “L’educació ambiental és un servei públic en favor de la reducció progressiva de residus”, ha defensat Mireia Mollà, en referència al conjunt de residus. Concretament, en el cas de restes orgàniques aquests representen el 40% del fem domèstic.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que, amb la implantació de la recollida de residus orgànics “la ciutat realitza una clara aposta per la sostenibilitat i la millora en la gestió dels recursos” en línia amb el nou disseny de ciutat per a fer de Castelló “una ciutat molt més verda, molt més sostenible i molt més amable”. Marco ha recordat que el full de ruta de l’Ajuntament va en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. “Estem compromesos i aplicant els ODS de manera transversal en totes les àrees municipals, sent pioners i referents a nivell nacional en el desenvolupament de l’Agenda Urbana 2030, que marca els projectes que són el motor de transformació de la ciutat sota uns criteris de desenvolupament sostenible com, ara, la implantació del contenidor marró”, ha manifestat.

Per a Garcia, la clau és “implicar la ciutadania en l’ús d’un sistema que ens permetrà donar nous usos a les restes que llancem i començar, a la cuina de casa, eixa xicoteta revolució per a tindre un planeta millor i respondre a allò que ens reclamen les noves generacions. I per això necessitem la col·laboració de tota la ciutat. “La implantació de la recollida d’orgànica ha permés crear llocs de treballs i que la inversió pública millore el servei en tots els districtes, un mostra del creixement econòmic basat en la sostenibilitat que promovem els governs de progrés”, ha assegurat el regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, responsable de la implantació del sistema a Castelló.

Ampliació del 40% de les rutes recollida

Cal destacar que la implantació d’aquest sistema de recollida selectiva ha suposat l’adquisició de huit nous vehicles per a reforçar les xarxes. Això ha suposat una ampliació de les rutes del 40% i que actualment funcionen 21 equips de retirada de residus. A més, el 50% d’aquesta flota està impulsada per gas natural comprimit, un sistema que redueix les emissions de diòxid i els sorolls.

Reciclatge, una tendència a l’alça

La mitjana de recollida a la ciutat de Castelló pel que fa residus orgànics és superior als 3.000 quilos diaris i els percentatge de puresa són similars als de altres municipis on el sistema fa temps que funciona. L’objectiu del consistori ara és incrementar l’ús del contenidor marró i consolidar així la tendència a l’alça del reciclatge a la ciutat, que ha crescut un més d’un 14% durant el primer semestre de l’any.

Més contenidors d’envasos

L’ampliació del contracte de recollida de residus urbans permetrà al consistori disposar de més recursos per a la retirada dels 150 per a envasos lleugers (plàstic, alumini i acer) que ha cedit Ecoembes. Així, Castelló aconseguirà que el volum disponible per al depòsit d’envasos siga de 11,7 litres/habitant i duplicar així les previsions inicials per a l’any 2020.