L’Ajuntament rep propostes de 83 comunitats de propietaris amb 594 habitatges

L’Ajuntament de Castelló sol·licitarà 17 milions al Programa Barris d’ajudes a la rehabilitació d’edificis que convoca la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge dins del pla de recuperació, transformació i resiliència 2021-2026 que finança la Unió Europea. Aquesta quantitat contempla la regeneració d’immobles amb 594 habitatges de 83 comunitats de propietaris de 5 grups residencials situats en àmbits de regeneració urbana de la ciutat. L’Ajuntament farà d’agent rehabilitador i licitarà els projectes d’execució fins a 2026 que es beneficien d’aquesta convocatòria. Les subvencions poden arribar a costejar el 100% del total del pressupost de l’actuació, amb un màxim de 26.750 euros per habitatge.

La Junta de Govern Local ha aprovat la petició a la Generalitat d’aquests fons que s’executaran en els exercicis 2023-2026, un import que correspon als projectes de rehabilitació presentats per grups de propietaris de la ciutat. També s’ha validat els entorns residencials de rehabilitació que comprenen les preposades traslladades per les comunitats de propietaris. Els immobles formen part dels grups de Cernuda i Velasco, Rafalafena, José Antonio, Sequiol i Mediterrani (Grau).

Amb aquesta actuació Castelló avança en polítiques d’habitatge que reforcen el benestar ciutadà i combaten l’especulació. El programa de rehabilitació suposa renovar i dignificar el parc d’habitatge i contribueix a la reactivació econòmica local.

El programa Barris està dirigit a habitatges construïts en els anys 50, 60 i 70 i que tenen més necessitat de millora en eficiència energètica, conservació i accessibilitat que formen part dels citats àmbits de regeneració urbana.

Durant el mes de maig, la Regidoria d’Habitatge s’ha reunit amb al voltant de 350 veïns de diferents grups de propietaris de diversos barris de la ciutat per a informar del programa. A la convocatòria pública promoguda per l’Ajuntament per a seleccionar els grups en els quals intervindre es van presentar un centenar de comunitats de propietaris, de les quals finalment s’han seleccionat 83 que compleixen amb els criteris d’elecció. Totes elles s’han reunit i han acordat en juntes de veïns la seua adhesió al Programa Barris.

Els projectes de rehabilitació en les comunitats de propietaris seran licitats per l’Ajuntament durant quatre anys. L’Oficina Municipal d’Habitatge s’ha integrat en la Xarxa Xaloc d’Habitatge de la Generalitat, que ha reforçat la plantilla municipal amb la creació d’una unitat centrada en rehabilitació. Així mateix, l’Ajuntament ha signat acords de col·laboració amb els col·legis d’arquitectes i administradors de finques

Els projectes d’actuació hauran de planificar una reducció d’un 60% en matèria energètica (amb actuacions en envolupants o energies renovables). També es posaran incloure qüestions d’accessibilitat com a ascensors així com millores en l’entorn urbà.

Aquesta convocatòria comprén 87 milions per al conjunt de la Comunitat Valenciana. La conselleria ja ha avançat que podrà ampliar la dotació en funció de les demanda de projectes.