Ajuntament i Universitat Jaume I publiquen el llibre de Julio García Guerrero sobre la violència d’origen ideològic republicà i franquista

La regidora de Cultura i Memòria Democràtica a l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha presentat a Menador Espai Cultural ‘Médicos de Castelló. Ideología política y violencia (1936-1950)’, de Julio García Guerrero, juntament amb l’autor i la vicerrectora de Cultura de la Universitat Jaume I, Carmen Lázaro, un llibre coeditat per ambdues institucions dins la col·lecció UniverCiutat.

“És una investigació única, magníficament documentada amb diferents fonts arxivístiques, que parla de memòria democràtica, que parla de violència indiscriminada d’origen ideològic entorn de la guerra civil espanyola, tant en la part republicana com franquista, i que parla al detall de les depuracions realitzades pels colpistes a Castelló, una part de la història que calia recuperar i que no es pot oblidar”, segons ha destacat la regidora, Verònica Ruiz.

Al llibre, que compta amb el pròleg de l’historiador castellonenc Francesc Mezquita Broch, l’autor ha revisat les fonts documentals, des de procediments militars fins a expedients penitenciaris i de depuració, a arxius com els del Col·legi de Metges de Castelló i altres estatals, entre altres, de tots els metges que exercien a Castelló en aquelles dates i ha estudiat de forma particular cada cas per descriure la repressió que van patir amb relació a les normes legals, tan promulgades per la República com pel règim franquista, que va donar suport a aquesta violència política.

El llibre està ja a la venda a la Llibreria de l’Arxiu Municipal al carrer Gaibiel, i als punts de venda de l’UJI, a més de les llibreries digitals d’ambdues institucions als webs publicacions.castello.es i tenda.uji.es a un preu de 16 euros.