La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, el Secretari Autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu i el regidor d’Educació, Francesc Mezquita responen dubtes sobre formació i ocupació

La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu i el regidor d’Educació de Castelló, Francesc Mezquita, van participar, ahir a la vesprada, en una jornada participativa sobre formació i ocupació amb desenes d’assistents a la Sala Cultural d’Abacus a Castelló, amb Júlia Gisbert, assessora del Cefire, com a moderadora de l’acte, que va adreçar als ponents les preguntes del públic.

La trobada es va iniciar amb el portaveu i candidat a l’alcaldia per Compromís a Castelló, Ignasi Garcia, que va destacar tota la feina feta a la ciutat respecte a la formació professional. “Crec que és molt representatiu que no fos fins a l’arribada de Vicent Marzà a la Conselleria d’Educació que a Castelló tinguérem accés a la Formació Professional de Química, i més si tenim en compte que tenim un pol d’ocupació industrial com el Serrallo”, va afegir.

La consellera Tamarit va reivindicar l’aposta de la Conselleria per l’FP de qualitat, que ha resultat en un augment de matriculades, amb més de 700 alumnes a Castelló. “Hem augmentat 18 famílies professionals i ofertat 19 nous títols”. Entre aquest nous títols ha volgut remarcar els cicles de soldadura amb un 100% d’ocupabilitat i el de manteniment d’avions. “Son cicles fruït dels consells territorials que avaluen les necessitats de les diferents comarques”, va explicar.

En la mateixa línia, Nomdedéu, ha defensat la metodologia científica i territorialitzada de detecció de necessitats formatives en el teixit econòmic valencià que s’ha implementat aquests anys de Botànic. “L’FP afavoreix ara mateix un grau d’inserció professional com cap altre nivell formatiu, com ho demostra el fet que l’alumnat contractat en l’any posterior a la finalització dels cursos de LABORA, supera de mitjana el 60%, superant en alguns cursos el 70%”, va matissar.

Per la seua banda, Mezquita, va incidir en la importància de les iniciatives educatives per garantir drets i oportunitats com Xarxa Llibres o les beques menjador per garantir la continuïtat de la formació des de l’inici fins al final de l’etapa acadèmica. En el mateix sentit, “és un bon indicatiu de la feina de Compromís el canvi de relat vers l’FP. Ara, hem aconseguit que s’associe a la garantia d’ocupabilitat, i l’alumnat no isca del sistema escolar sense garanties laborals”