La formació valencianista vol « recuperar serveis imprescindibles per a la ciutat de Castelló que Begoña Carrasco vol retallar tot i tindre un pressupost superior”

Les esmenes registrades pels valencianistes abasten temes com educació, habitatge, transició energètica, esport, cultura, serveis socials, igualtat, promoció del valencià, cooperació i comerç

El Grup Municipal de Compromís ha presentat 23 esmenes al Pressupost de Begoña Carrasco per un valor de 2 milions d’euros per tal de “ recuperar serveis imprescindibles per a la ciutat de Castelló”, ha assegurat Ignasi Garcia, portaveu de la formació a l’Ajuntament de Castelló. Les esmenes registrades pels valencianistes abasten temes com educació, habitatge, transició energètica, esport, cultura, serveis socials, igualtat, promoció del valencià, cooperació i comerç, àrees on, d’acord amb les declaracions de Garcia, “trobem grans carències” en uns pressupostos “clarament condicionats per l’extrema dreta”.

Garcia ha expressat que la intenció de Compromís és que s’aproven totes les seues esmenes “perquè recuperen qüestions bàsiques que necessita la Ciutat de Castelló”. “Volem que continuen oberts els centres juvenils pels barris de la nostra ciutat”, ha assenyalat Garcia en referència a l’esmena presentada per valor de 80.000 euros per a garantir, a través de subvencions de concurrència competitiva, la reobertura del 4 centres juvenils que els valencianistes van obrir des de la regidoria de participació i que el Partit Popular va tancar fa poques setmanes. 

Altra de les esmenes significatives que ha elaborat la formació valencianista té a veure en una inversió de 125.000 euros per a la redacció dels projectes de la nova fase del Pla Edificant en els CEIPS Bisbe Climent, Sant Agustí, Jaume I, Mestre Armelles, Carles Selma i Cervantes. Unes obres que “ja han demanat el Consell Escolar i la comunitat educativa en general” i que “son necessàries per al desenvolupament educatiu de la ciutat de Castelló”. 

Garcia espera que gràcies ha les esmenes relatives a les ajudes a cooperació internacional i, especialment, el conveni amb Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina a Orient Pròxim, que sumen una quantitat propera als 480.000 euros, per a què “Castelló continue sent una societat solidària i que es continue col·laborant amb les ONGs i donant ajuda al poble palestí en aquests moments tan greus de violència” i deixar de banda “els postulats anacrònics i racistes que vox ha aconseguit imposar-li al PP als pressupostos”. A més a més, Garcia ha recordat que “va ser la mateixa alcaldesa la que va signar un acord amb la coordinadora d’ONGD assumint el compromís de que l’ajuntament arribara al 0,7% del pressupost en ajuda a la cooperació internacional “i ara no és que no les augmente sinó que les redueix considerablement”. 

Compromís també ha presentat esmenes per a “recuperar les ajudes a les entitats que defensen el valencià i també les ajudes a les entitats de cultura popular” per valor de 40.000 i 45.000 euros, respectivament, i que “el Partit Popular, assumint les polítiques de Vox, ha acceptat retallar”, ha afegit Garcia. 

Els valencianistes volen revertir també les retallades de la dreta en matèria de Memòria democràtica, amb una esmena per a recuperar el conveni de 18.000 euros de l’ajuntament amb el Grup de Recerca de la memòria històrica per a la promoció i divulgació de la memòria democràtica a la ciutat de Castelló que, segons ha assenyalat Garcia, “una vegada garantides les exhumacions per part de la Generalitat Valenciana i assolit el compromís del ple de construir els nínxols necessaris, cal continuar donant suport a la feina de recopilació i difusió de la nostra història recent que, per desgràcia, va ser manipulada i amagada de forma intencionada per un règim dictatorial durant quaranta anys”.

Altres esmenes presentades tenen a veure amb la recuperació de la formació en igualtat a la policia local, l’augment de 140.000 euros en la partida destinada a les campanyes culturals o de 100.000 euros en la línia de bons comercials per a fomentar el comerç local i de proximitat. També destaquen la proposta de creació d’altres partides com el Lloguer i adequació per a centre de dia per a malalts i familiars d’Esclerosi múltiple, l’adequació d’instal·lacions esportives, la recuperació de les ajudes al Màster per a la Pau de l’UJI, el control de plagues, les ajudes a l’habitatge o la promoció de la mobilitat.